I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Proizvodnja organske hrane – perspektivna delatnost

okviru prezentacije održane u Gradskoj kući, kompanija Jovanjica predstavila je mogućnosti da se poljoprivredni proizvođači sa teritorije Zrenjanina uključe kao kooperanti u proizvodnju organskog voća, povrća, različitih ratarskih kultura, mleka, mesa, sira, jaja i prerađevina na bazi voća i povrća.  

Organska hrana je takva hrana koja je proizvedena  metodama koje ne uključuju savremene veštačke dodatke kao na primer pesticide ili hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima.

Kako je rečeno na današnjem slupu, naši poljoprivredni proizvođači mogu da budu konkurentni iz više razloga, a kao prvi navodi se taj da postoji veliki broj malih gazdinstava gde vlasnici nemaju potrebu za angažovanjem dodatne radne snage.

Postoje i  velike godinama neobrađene površine koje ne moraju da prolaze kroz trogodišnji period tzv. „konverzije“. Od velikog značaja je i  blizina nemačkog, austrijskog i drugih tržišta zapadne Evrope dok takođe ni srpsko tržište uopšte nije zanemarljivo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

-U ovom trenutku organskom proizvodnjom pokriveno je svega 20 odsto potreba srpskog tržišta dok je npr. na nemačkom tržištu taj procenat 50 odsto. Nemački kupac spreman je za hranu proizvedenu organskim putem da izdvoji od 50 do 100 odsto više sredstava, a verovali ili ne slična iskustva imamo i na našem tržištu, takav je trend u celom svetu pa tako i kod nas – rekao je Predrag Koluvija vlasnik kompanije.
alignthoguths-what-are-the-benefits-of-organic-food

U okviru saradnje kompanija „Jovanjica“ nudi  punu podršku u svim fazama organske proizvodnje, od prijavljivanja za kontrolu i sertifikaciju, upravljanja dokumentima potrebnim za sertifikaciju preko nabavke neophodnog materijala i sirovina, do plasmana proizvoda. Takođe nude i  pomoć pri nalaženju kupaca  proizvoda u dvogodišnjem i trogodišnjem periodu konverzije, odnosno dok proizvodi ne dobiju organski status. Poljoprivredni proizvođači iskazali su ovom prilikom interes za proizvodnju voća, povrća, jaja, proizvodnje živinskog mesa i drugog.

img_3202-1

– Grad Zrenjanin planira u budžetu za sledeću godinu podsticajna sredstva za pokretanje organske proizvodnje. Iskustva koja u tome imaju drugi gradovi, proizvođači i distributeri svakako će nam pomoći u tome i zato je i organizovan ovaj sastanak. Na  ovaj način želimo da povežemo naše poljoprivredne proizvođače, da  ovladaju ovim načinom proizvodnje jer on omogućava stvaranje dodatne vrednosti na malim parcelama – kaže Duško Radišić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh