I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Programima samozapošljavanja od početka godine osnovano 59 firmi

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Zrenjanin u Srednjebanatskom okrugu trenutno ima 18.388 nezaposlenih, dok je taj broj na području Grada Zrenjanina i okolnih naselja 9.804.

IMG_3018 OBRDAJedan od načina smanjenja broja nezaposlenih svakako su konkursi koje Nacionalna služba za zapošljavanje raspisuje dugi niz godina.

Na teritoriji Republike Srbije svakog proleća objavljuju se konkursi za aktivne mere zapošljavanja – među kojima su samozapošljavanje, novo zapošljavanje, javni radovi, dodatno obrazovanje i obuke i programi namenjeni osobama sa invaliditetom.

Građani i poslodavci na području delovanja zrenjaninske Filijale za zapošljavanje, do sada su pokazali najveće interesovanje za konkurisanjem za dobijanje republičkih i pokrajinskih subvencija namenjenih za realizovanje projekata samozapošljavanja i novog zapošljavanja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Tako je, od početka ove godine na teritoriji Filijale Zrenjanin, za programe samozapošljavanja, subvenciju u iznosu od 160.000 dinara za pokretanje biznisa dobilo čak 59 nezaposlenih lica.

„Od tog broja je putem republičkog konkursa za samozapošljavanje ugovor potpisao 31 nezaposleni, a po pokrajinskom njih 28-oro. Drugim rečima, na ovaj način je osnovano ukupno 59 novih malih firmi“, rekla je za naš portal Aleksandra Štrbac, ispred NSZ, Filijale Zrenjanin.

IMG_3029 OBRADAKada je reč o programu novog zapošljavanja-odnosno dodeli subvencija poslodavcima za opremanje novih radnih mesta, taj broj je nešto manji.

„Na osnovu republičkog konkursa za program novog zapošljavanja sa poslodavcima je potpisano 6 ugovora za zapošljavanje 8 radnika, dok je putem pokrajinskog konkursa sklopljeno 10 ugovora za zapošljavanje 20 radnika“, rekla je Štrbac.

Ona je dodala da će, nakon donošenja odluka, u narednom periodu za program novog zapošljavanja biti odobrene subvencije za opremanje novih radnih mesta za još jedan broj poslodavaca – i to po do sada podnetim zahtevima.

Štrbac ističe i da je „procedura oko rebalansa budžeta uslovila da se trenutno ne primaju zahtevi za programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja“.

IMG_3025 OBRADAMeđu nezaposlenima na teritoriji Grada i okolnih naselja najviše ima lica sa I stepenom stručne spreme – nekvalifikovani radnici, kojih je na evidenciji čak 2.862.

Nakon njih slede lica sa III stepenom stručne spreme –  2.677, IV stručnom spremom – njih 2.506, dok 905 osoba na evidenciji ima završen fakultet, a 621 lice visoku školu.

Među ostalim nezaposlenim licima nalaze se polukvalifikovani i visokokvalifikovani radnici, zatim osobe sa VII/2 stepenom stručne spreme i jedan doktor nauka.

Aktuelna mera zapošljavanja u Srbiji tokom letnjeg perioda su i sezonski poslovi.

Kako saznajemo, poslodavci ove godine nisu tražili izvršioce za rad na sezonskim poslovima uz posredovanje zrenjaninske Filijale – već su radnike obezbeđivali na druge načine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh