I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Profil nezaposlenih lica u srednjem Banatu u 2014. godini

Na kraju 2014. godine na evidenciji filijale Zrenjanin nalazilo se 16.718 lica, od toga 8.089 žena što čini 48.38 odsto. Od ukupnog broja nezaposlenih lica, njih oko 3.500 ima privremenu sprečenost za rad što znači da u Srednjobanatskom okrugu trenutno ima oko 13.500 aktivnih tražioca posla.

Ove informacije je na današnjoj konferenciji za novinare saopštila direktorka zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje mr Tatjana Mijatović.

nacionalana-sluzba-za-zapošljavanje-zrenjanin

– Gledajući broj nezaposlenih po opštinama u srednjem Banatu, u Zrenjaninu imamo 8.493, Žitištu 2.076, Novoj Crnji 1.710, Novom  Bečeju 2.699 i Sečnju 1.710 nezaposlenih lica. Ukoliko bismo nezaposlenost posmatrali po zanimanjima, uočava se suficitarnost u gotovo svim zanimanjima i svim stepenima stručne spreme. Što se tiče sedmog stepena stručne spreme suficitarnost se pojavljuje kod profesora računarskih grupa predmeta, kod diplomiranih inženjera za proizvodni menadžment zatim vaspitača i proferosora razredne nastave. Kada govorimo o četvrtom stepenu stručne spreme suficitarni su tehničari svih profila-  hemijski, prehrambeni, tekstilni, ekonomski, i elektrotehničari. Deficitarna zanimanja su diplomirani farmaceut, lekari, lekari specijalisti, stomatolozi, i profesori nemačkoj jezika. Po dužini čekanja zaposlenja, najviše lica se nalazi u kategoriji čekanja do 12 meseci. Moram da istaknem da se u odnosu na 2012. i 2013. godinu, broj lica koja se nalaze u dugoročnoj nezaposlenosti, odnosno duže od 12 meseci, smanjio, rekla je Mijatović.

I Taxi Zrenjanin

Na kraju 2014. evidentirano je 4.124 lica koji su korisnici novčane nadoknade, a od tog broja njih 1.518 je proglašeno tehnološkim viškom, 425 je došlo zbog stečaja ili likvidacije preduzeća. U prošloj godini filijali Zrenjanin je iz svih sektora radnog angažovanja prijavljeno 1.393 slobodnih radnih mesta što je za 450 radnih mesta više u odnosu na 2013. godinu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema iskazanim podacima na nivou Srednjobanatskog okruga sa evidencije filijale Zrenjanin zaposleno je 5149 lica. Aktivnim merama politike zapošljavanja u 2014. godini, finansijskim i nefinansijskim merama, obuhvaćeno je 44.000 lica.

U prošloj godini bili su raspisani konkursi za programe zapošljavanja, samozapošljavanja i vrste programa za osobe sa invaliditetom. Subvenciju za samozapošljavanje u iznosu od 160.000 dinara  za pokretanje sopstvenog biznisa koristilo je 69 lica, subvencije za novo zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe u jednokratnom iznosu iskoristilo je 39 poslodavaca za ukupno 65 novih radnih mesta.

– Kada su u pitanju obuke za tržište rada, one su počele u prošloj godini i još uvek traju. U Zrenjaninu se odvijaju obuke za armirača, tesara i pomoćnog kuvara, a u opštini Novi Bečej obuke za zidara i gerentodomaćice. Što se tiče realizovanih mera za osobe sa invaliditetom obuke za tržište rada za molera, farbara i masera prošlo je 14 lica, istakla je Mijatović.

Na polju nefinansijkih mera aktivne politike, klub za traženje posla prošlo je 170 lica, obuku za aktivno traženje posla 711 lica, 21.631 lice je prošlo individualni razgovor kod svog savetnika. Zabeleženo je 360 obilazaka poslodavaca, za 1521 lice urađeno je posredovanja po zahtevu poslodavca, trening samoefikasnosti prošlo je 76 lica, radionice za prevažilaženje stresa usled gubitka posla 11 lica, informativno savetodavne obuke prošlo je 420 lica, a edukativne programe kao što su program za razvoj preduzetništva prošlo je 303 lica. U ove mere bile su uključene i osobe sa invaliditetom.

Od nove godine podneto je 260 zahteva za novčanu nadoknadu među kojima 47 zahteva iz Kaučukare koji su evidentirani kao tehnološki višak.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh