I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

„Pro Pet Recycling“ : Zašto je prekinuta akcija za decu „Sakupi, selektiraj, recikliraj?“

Zrenjaninska firma „Pro Pet Recycling“ važi za lidera u oblasti sakupljanja sekundarnih sirovina i reciklaže na teritoriji Banata. I pored te pozicije, „Pro pet“ se danas suočava sa izvesnim poteškoćama u poslovanju.

Poteškoće se ne odnose na obim posla koliko na „lošu poslovnu klimi u regionu, odsustvo podrške grada i pojedinih institucija, i otežanih mogućnosti za napredovanje u periodu ekonomske krize“, kažu u ovoj firmi.

„Pro Pet Recycling“ je 2009. godine osnovao sugrađanin Igor Ratković, koji u razgovoru za naš portal govori o trenutnoj klimi za poslovanje u Banatu, problemima sa kojima se firma za prikupljanje PET otpada svakodnevno susreće, i planovima za budućnost.

I-love-reciklaža

Fordomanija

I love Zrenjanin: Kakva je trenutna situacija u Vašoj kompaniji? Da li firma, pored redovnih aktivnosti po kojima je poznata, uvodi neke inovacije?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Igor Ratković: I dalje smo veoma prisutni na tržištu i proširujemo svoju sakupljačku mrežu. Ono što me posebno raduje, jeste činjenica da postoji konstantan rast količine prikupljene robe – što je dosta ohrabrujuće i motiviše nas za buduće poslovne poduhvate. Prosečne mesečne količine sakupljene sekundarne sirovine trenutno se kreću oko 100 tona – i ta cifra se iz meseca u mesec povećava. Sa ponosom mogu da kažem i da smo proširili sektor proizvodnje i počeli da obavljamo i reciklažu polietilenske folije – koju za sada uzimamo isključivo od pravnih lica.

I love Zrenjanin: Da li trenutno ostvarujete saradnju sa JKP „Čistća i zelenilo“ i da li su zeleni kavezi namenjeni za odlaganje PET ambalaže konačno u funkciji?

IMG_1934 OBRACAIgor Ratković: Saradnja sa tim preduzećem trenutno je na zadovoljavajućem nivou i nadamo se da će ubuduće biti sve bolja. Iako su postavljeni na mnogobrojnim lokacijama u gradu, zeleni kontejneri nisu još uvek u upotrebnoj funkciji. Zrenjaninska „Čistoća“ povremeno očisti neke od njih – ali je problem što oni više ni ne služe za odlaganje pet ambalaže – već se u njih baca sve i svašta. Nadam se da će ta ideja uskoro zaživeti i da će sporni kontejneri konačno služiti svojoj svrsi. Smatram da je za tako nešto neophodna podrška grada i pronalaženje sistemskog rešenja ovog problema – od kojeg bi svako imao koristi.

I love Zrenjanin: U kojoj meri vam privatni sakupljači ugrožavaju posao?

Igor Ratković: Činjenica je da ih na zrenjaninskim ulicama ima sve više. Iako kupujem od njih prikupljenu sirovinu, pa mi na neki način i odgovaraju – moram da priznam da se ne slažem sa načinom na koji obavljaju svoj posao. Naime, nije redak slučaj da iza njih ostanu gomile razbacanog smeća po zrenjaninskim ulicama – a meni uopšte nije u interesu da me neko čak i indirektno povezuje sa stvaranjem rugla na ulicama u gradu u kom živim. Zato bih ponovio da sistemsko rešenje predstavlja jedini način tog problema, i tu bi trebao da se uključi i grad. Mora tačno da se zna ko se bavi poslom sakupljanja sekundarnih sirovina i na koji način obavlja taj posao.

IMG_1026

I love Zrenjanin: Šta biste naveli kao otežavajuću okolnost u trenutnom poslovanju u Zrenjaninu?

Igor Ratković: Ono što lično meni predstavlja veliki problem u poslovanju, jeste to što ne postoji banka koja je zainteresovana da prati privatni sektor koji ima osnove za rast, razvoj i napredovanje u poslovanju. Gotovo svaka banka stavlja akcenat na davanje keš kredita – a prioritet su im pretežno građani i javni sektor. Imam u planu neku investiciju-sa kojom je još uvek prerano da izađem u javnost, ali je činjenica da imam veliki problem jer mi banke za tu investiciju nude dugoročni kredit na 5 godina otplate – što je jako kratak period, i malom preduzetniku kao što sam ja veoma je teško da ispuni takve uslove. Kratak rok nas sputava da napredujemo. Realno bi bilo da se taj period produži – kako bi mali preduzetnici imali vremena da postanu profitabilni i da bez problema banci vrate kreditna zaduženja.
Jedan od stalnih problema u poslovanju su i preveliki nameti države-o kojima je već izlišno pričati. 

Ono što takođe smatram za nedostatak u trenutnom poslovanju u Banatu, jeste i nepostojanje stabilne organizacije preduzetnika – koja bi trebala da okupi potencijalno uspešne i uspešne ljude i napravi relaciju između njih. To bi omogućilo međusobnu razmenu mišljenja, ideja, razgovorala bismo o problemima u poslovanju, ali i zajednički nastupali pred gradom. Jednostavno rečeno – neophodno je da se stvori povoljnija klima u poslovanju, kako bi preduzetnici mogli da pokrenu svoju proizvodnju, budu profitabilni i da započnu sa novim zapošljavanjima. Smatram da je to od opšteg interesa i već postoje indicije o formiranju nekog oblika organizacije. 40-tak mladih preduzetnika je nedavno samoinicijativno pokrenulo tu ideju, i iako je još uvek prerano da pričam o tome – postoje dobri izgledi da ćemo se na neki način udružiti.

I love Zrenjanin: „Pro Pet Recycling“ je inicijator akcije  „Sakupi, selektiraj, recikliraj“, koja je do nedavno sprovođena u zrenjaninskim vrtićima. Da li ste zadovoljni rezultatima akcije ?

Sakupi-selektiraj-recikliraj

Igor Ratković: Završili smo predavanja u zrenjaninskim vrtićima i podelili deci bojanke, i što se tiče tog dela akcije – ja sam prezadovoljan. Akcija je od samog starta imala cilj da edukuje decu o značaju ekologije, očuvanju životne sredine i da ih animira dok su još u tom uzrastu. Nije nam bio cilj da ostvarujemo profit od te akcije, sami smo finansirali sve aktivnosti i ni jedan dinar nismo uzeli od grada, ni Predškolske ustanove. Sve aktivnosti su organizovane na dobrovoljnoj osnovi, izdvojio sam popriličnu količinu sredstava za njihovu realizaciju – a u najgorem slučaju očekivao sam bar zahvalnicu od Predškolske ustanove Zrenjanin. Ipak, njihova reakcija je bila daleko od pozitivne, a na kraju smo čak i optuženi da umesto njih mi radimo njihov posao. Izrevoltiran sam i jako razočaran takvim stavom. Imali smo u planu da u celokupnu akciju uključimo i osnovne škole, organizujemo takmičenja u sakupljanju sekundarnih sirovina, najboljima delimo nagrade, pa čak da svest o značaju reciklaže proširimo i na zrenjaninske srednje škole. Nakon svega što se izdešavalo, mala je verovatnoća da će akcija biti nastavljena. 

Portal I love Zrenjanin: Kakvi su planovi „Pro Pet Recycling“-a za naredni period?

IMG_1906_obradaIgor Ratković: Pripremamo se za letnju sezonu tokom koje je, usled povećane potrošnje flaširane vode, sokova i alkoholnih pića-povećan i obim našeg posla. Aktivno radimo i na otvaranju novih poslovnih prostorija i povećanju obima posla-što će dovesti i do zapošljavanja novih radnika. Naše buduće aktivnosti biće usmerene i na proširenju aktivnosti na region celokupnog Banata-a možda i šire. Napomenuo bih da se u Zrenjaninu iz dana u dan širi svest o značaju reciklaže-što dokazuje i sve veći broj individualnih sakupljača koji nam redovno donose sirovinu i tako dopunjuju svoj kućni budžet.

Ovom prilikom želim da pozovem sve zainteresovane građane da nas posete u Nušićevoj broj 19 u Zrenjaninu, ili kontaktiraju putem broja 023/546-104.

Moto „Pro Pet Recycling“-a i dalje važi za sve – „Nemojte bacati!Zaradite!“, kaže Ratković za I love Zrenjanin.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh