I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Pripremite putnu apoteku za vaše dete

Kućne apoteke koje bi svako trebao da ima, u vreme godišnjih odmora dopunjuju sa lekovima i prepartima koji mogu da budu od prve pomoći u slučaju potrebe.

Oni koji su u dilemi koje lekove treba poneti na put, konsultuju se sa farmaceutima u apotekama, a naročita pažnja posvećuje se potrebama za najmlađe koji su podložniji stomačnim virusima i povredama.

mala-kucna-apoteka

Prilikom kretanja na put preporučuje se Dramamine (dimenhidrinat), antihistaminik koji lako dopire do mozga i smanjuje osećaj mučnine. Detetu se ovaj lek daje pre puta ili deonice koja je posebno teška, a ne kada se mučnina već pojavila,jer u tom slučaju ože doći do povraćanja.

PerSu marketi

Predškolsko dete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj deci sleduje polovina do maksimalno jedne tablete, 2-3 puta dnevno, ukoliko  zatreba. Adolescenti dobijaju dozu za odrasle – od jedne do dve tablete, dva do tri puta tokom dana. Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih sporednih efekata je pospanost, što može da bude i dobro za put. Nažalost, željeni efekat leka – smanjenje mučnine, je individualan – neka deca zaista prestanu da se žale na muku, ali kod druge ni maksimalna doza ne pomaže.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U vreme letovanja, kod dece se može javiti povišena temperatura. U takvim situacijama roditelji najčešće koriste lekove za snižavanje temperature poput Paracetamola i Ibuprofena, koji se daju ili po potrebi ili naizmenično na 4 do 6 sati. Primenjuju se ukoliko je temperatura viša od 38C.

U slučajevima virusne infekcije ili trovanja hranom mogu se javiti povraćanje ili dijareje. Tada je najvažnije da dete bude na dijetetskom režimu ishrane nekoliko dana, koji podrazumeva izbegavanje svežeg voća i povrća, masne i začinjene hrane, mleka i mlečnih proizvoda, osim jogurta. Ukoliko je dete imalo nekoliko ređih stolica u toku dana, dovoljna je primena probiotika jednom dnevno. Ako je veći broj stolica, neophodna je primena crevnog antiseptika. Deca vrlo brzo izgube tečnost, zbog čega je potrebna i primena rastvora za rehidraciju, koji se preporučuje i u slučaju povraćanja.

Neretko se javljaju i različite alergije – na Sunce, ubod insekata ili uvođenja nove hrane. Ukoliko do ovih alergija dođe, neophodno je imati antihistaminsku kremu ili gel, ili detetu dati da popije antihistaminik u obliku sirupa. U slučaju težih alergijskih reakcija, gde su obimne promene ili postoji i otok tkiva, neophodno je da se dete hitno odvede pedijatru.

Na ovaj spisak možete dodati i sprej na bazi hidrogena koji je odličan lek kod razderotina kože, ali i kapi za nos, antibiotik kreme, antibakterijske kreme, kapi za oči, sterilne gaze, alkohol i hanzaplast.

Za kraj smo ostavili antibiotike. Najčešće pitanje je koje antibiotike za decu treba poneti na letovanje. Odgovor je da antibitoici nisu neophodan deo putne apoteke, zato što bez pregleda pedijatra neće biti jasno da li je uopšte potrebna primena antibiotske terapije, a pored toga, roditelji ne znaju doze lekova ili eventualne neželjene reakcije, pa se ovakav tretmam nikako ne preporučuje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh