I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Prikazan prvi deo dokumentarnog filma o profesoru Ivanu Leriku

Danas je u Baroknoj sali Gradske kuće premijerno prikazan prvi deo dvodelnog dokumentarnog filma “Zrenjaninska Gimnazija i Ivan Lerik”, koji je posvećen velikom jubileju, obeležavanju 170.godina rada ove prosvetne ustanove.

Prvi deo filma nosi naziv “Svetionik nad Banatom”, dok je drugi deo nazvan “Ivan Lerik. Život. Epoha. Estetika”.  Prisutne goste, sadašnje i bivše profesore, kao i učenike Zrenjaninske Gimnazije, u ime prosvetne ustanove i grada Zrenjanina, pozdravili su direktor Milan Radaković i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.


Književnik Zoran Slavić, koji je režiser ovog dokumetarnog dela je istakao, da noseća tema filma “Zrenjaninska gimnazija i Ivan Lerik” posvećena osvetljavanju nesvakidašnjeg lika i dela profesora Ivana Lerika, koji je bio i direktor ove škole od 1954. do 1977. godine.

I Taxi Zrenjanin

Ivan Lerik, profesor francuskog jezika, poliglota, pedagog koji je išao ispred svog vremena, humanista, bio je istaknuta intelektualna figura ovog grada više od četrdeset godina. Pored kvalitetnog stručnog i pedagoškog rada u Gimnaziji ali i u mnogobrojnim gradskim institucijama, profesor Lerik je bio značajan teroretičar i kritičar umetnosti, posebno književnosti i slikarstva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Film je rađen u produkciji Zrenjaninske kuće “Digital Style”.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh