I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Priča koja je potresla javnost – sudbina sugrađanina I.M.

Kada se redakciji portala I love Zrenjanin obratila naša sugrđanka Nevenka Radenković, niko nije mogao da sluti da će se priča završiti gubitkom jednog života. Sve je počelo u prepodnevnim časovima u nedelju 16.juna u Drvarskoj ulici u kući starije sugrađanke Milutinke Stevanović (80) u kojoj je kao podstanar živeo preminuli I.M. (45). Njemu je naglo pozlilo zbog čega je starica pozvala svoju rođaku Nevenku Radenković da potraži službu Hitne pomoći, jer sama nije znala broj.

„U Hitnoj pomoći su mi rekli da zbog procedure mora da se zove iz kuće u kojoj se nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć. Moja tetka je na kraju na osnovu mojih instrukcija uspela da pozove iz svoje kuće, ali kaže da je dobila odgovor dispečera da će „doći ako im se javi osoba koja je bila onesvešćena“. Tako se dan i završio“ – priča naša sagovornica. Kada je I.M. pozlilo i narednog dana, ponovo su pozvale Hitnu pomoć koja je ovaj put odmah izašla na teren, međutim pacijent je odbijao pomoć medicinskog osoblja. Nešto kasnije u toku dana dobija još jedan napad i ostaje bez svesti i tada je služba Hitne pomoći odmah reagovala, izašla na teren i prevezla I.M. u zrenjaninsku bolnicu.

nevenka i milutinka

Nevenka Radenković i njena tetka u Drvarskoj ulici

I Taxi Zrenjanin

„Iako su lekari dali sve od sebe da održe I.M. u životu, njegov organizam nije izdržao i preminuo je nekoliko sati kasnije“, kaže Nevenka. Situaciju je otežala činjenica da I.M. nije imao dokumenta – ni ličnu kartu ni zdravstvenu knjižicu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U službi Hitne medicinske pomoći povodom ovog događaja, na zahtev zrenjaninskih medija, izvršen je unutrašnji nadzor nakon čega je izdat zapisnik koji je Komisija te ustanove prosledila redakciji našeg portala, a koju prenosimo.

„Nakon preslušavanja tonskog zapisa telefonskih poziva u nedelju 16.juna u periodu od 13,oo do 13,07 časova, utvrđeno je da je razgovor trajao ukupno 36 sekundi i završio se zahtevom dispečera prema pozivaocu za dodatne podatke sa mesta događaja pošto je morao neodložno da izvrši trijažu poziva, obzirom da je imao samo jednu raspoloživu lekarsku ekipu, a istovremeno dva zahteva za izlazak na teren. Kako je prvi poziv zahtevao neodložnu intervenciju (pacijent star oko 90 godina koji se guši i usta su mu poplavela) morao je da donese odluku koji je hitniji. U tom trenutku jedinu informaciju koju ima je da je u kući u Drvarskoj 48 neko «pao». Nakon sledećeg poziva dobija dodatne informacije da je «pao» ali da je budan. Dispečer donosi odluku da se odlazi na intervenciju kod prvog pacijenta koji se guši. Na osnovu svih raspoloživih podataka, ovo je ispravna odluka. Nakon ovog, dodatnih poziva sa adrese Drvarska 48 više nije bilo pa se stoga nije ni izašlo na datu adresu“, navodi Komisija koja je sprovela  unutrašnji nadzor.

hitna
U zapisniku se dalje navodi : „Dan kasnije, 17.juna nakon upućenog zahteva od strane RTVojvodina, specijalizovana lekarska ekipa hitne pomoći bez poziva, oko 13 časova  odlazi u Drvarsku 48. Lekarska ekipa konstatovala je da je osoba sa adrese Drvarska br.48. u svesnom stanju, pokretna i komunikativna, da negira bilo kakve tegobe ili bilo kakav pad i odbija bilo kakav pregled. Nakon molbe od strane doktora Miloša Piperskog, pacijent se potpisuje u Protokol bolesnika da ne želi pregled.

Istog dana u 14,57h na poziv komšinice za izlazak na adresu Drvarska 48. kod pacijenta I.M.. ista specijalizovana lekarska ekipa izlazi na teren i doktor Miloš Piperski kaže da je pacijent I.M. bez svesti, ima penu na ustima, da se umokrio i da je TA nemerljiv. Na osnovu nalaza dr Piperski postavlja uputnu dijagnozu „Epi susp.“, nakon čega je Hitna služba transportovala pacijenta na odeljenje neurologije Opšte bolnice «Đ.Joanović» u Zrenjaninu gde je u toku prijema pacijent doživeo ponovne konvulzije“, navodi se u zvaničnom saopštenju komisije.

drvarska

Prostorija u kojoj je I.M. živeo

Vidno potresena, Milutinka Stevanović kaže da I.M. ništa manje nije činilo čovekom to što nije imao dokumenta. „Bio je dobar i pomagao mi je u svemu. Prihvatao se svakog posla i nikad nije odbio da mi pomogne“, kaže Milutinka kroz suze. Njena humanost i pružanje krova nad glavom čoveku koji prethodno nije imao dom i koji je utočište našao u jednoj prostoriji, svetao je momenat priče.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh