I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Nagrade 11. TV Festivala „Press vitez“ u rukama izuzetnih medijskih radnika

Jedinstveni TV Festival minijatura u zemlji „Press vitez“ 2016, okupio je u Gradskoj kući u Zrenjaninu najbolje novinare, montažere i snimatelje u regionu koji su ovom prilikom nagrađeni za medijsko stvaralaštvo.

Završna svečanost jedanaestog TV Festivala minijatura „Press vitez“ održana je drugu godinu zaredom u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Tradicionalno, nagrađeni su novinari, snimatelji, montažeri iz celog regiona, autori i tvorci izuzetnog medijskog sadržaja.

U konkurenciji jedanaestog Festivala, u glavnim kategorijama dokumentarnog i informativnog programa, i u pdkategorijama novinari, snimatelji, montažeri, radio, omladinci, takmičilo se čak 130 autora.

I Taxi Zrenjanin

Pored predsednika Festivala Igora Aleksića, uloga domaćina ove godine pripala je i gradonačelniku Čedomiru Janjiću i njegovom pomoćniku Draganu Ćapinu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Aleksić je ovom prilikom saopštio da se nakon jedanaest godina povlači sa funkcije predsednika Festivala „Press vitez“, te da će ubuduće obavljati funkciju direktora. Novi predsednik Saveta festivala biće Novica Savić, novinar RTV Srbija iz Požarevca.

– Press vitez je bio i ostao apolitična kulturna manifestacija. Mi, novinari, skloni smo da s pravom i bez prava prečesto optužujemo državu za svoj loš položaj, a zaboravljamo da je neophodno naše jedinstvo, odnosno da je deo odgovornosti i na nama samima. Krajnje je vreme da se udruže Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Društvo novinara Vojodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Vojvodine i sva ostala medijska udruženja kojima je iskreno stalo do sudbine medijskih radnika. U posebno teškom stanju su lokalni mediji, i njima valja pomagati koliko se može, istakao je Aleksić podsetivši da je TV Festival „Press vitez“ bio i ostao apolitična kulturna manifestacija.

NAGRADE NAJBOLJIM MEDIJSKIM RADNICIMA

U zavisnosti od kategorije, pored medalja, plaketa, diploma i novčanih nagrada, autori su nagrađivani i grafikama Save Stojkova, kao i sedmodnevnim putovanjem u Slovačku.

Svake godine monitoring tim Udruženja novinara Vojvodine iz Zrenjanina u okviru zasebne akcije dodeljuje Press vitez monitoring, dve nagrade za TV lica godine, koja se zovu po prvim spikerima i voditeljima domaće televizije Dušanki Kalanj i Miloju Mići Orloviću.

Nagrada Press vitez – Dušanka Kalanj 2016 pripala je Ivani Zarić autorki emisije „Tri tačke“ (TV N1), dok je Nagrada Press vitez – Miloje Mića Orlović 2016 pripala Zoranu Stanojeviću na ime emisije „Tako stvari stoje“ (RTS).

– Ja bih rekao da je Mića Orlović je jedna neponovljiva pojava na srpskoj televiziji i želim da se zahvalim što mi je omogućeno da budem mala cigla u njegovom spomeniku, a na neki način se pomalo i stidim što me neko poistovećuje sa njim. Drago mi je kada ono što radimo kolege međusobno prepoznaju i koji znaju koliko teško neke stvari nastaju, rekao je Stanojević nakon uručenja nagrade.

Zlatna plaketa za mlade novinare „Press vitez Alksandra Prusina Lončarski“ koja se dodeljuje u spomen na Aleksandru Prusinu Lončarski, jednu od najuticajnijih novinarki Vojvodine, koja je preminula 2014. godine, uručena je gimnazijalcu iz Sarajeva, Eriku Vildanu Bajraktareviću.

Specijalna nagrada TV Novosti „Zlatni zapis“ pripala je dopisnici RTS-a iz Kragujevca, Nevenki Đelić.

Zlatna plaketa Press vitez 2016. za životno delo pripala je novinarskoj veličini Jakši Šćekiću za njegovu bogatu novinarsku karijeru koja je otpočela još 1976. godine.

Specijalna IN memoriam nagrada za informativni program Press vitez – Miroslav Pušić, ove godine pripala je Nataliji Vidić, novinarki RTS Užice, za minijaturu „Kameni krovovi“.

Posthumna zlatna plaketa za životni opus dodeljena je Ines Meštrović, novinarki i urednici iz Beograda, Studio B koja je preminula pre nekoliko meseci.

Zlatnom medaljom Press vitez 2016. za najbolju montažu nagrađen je Danijel Dautović sa TV Prva, za rad na minijaturi “Neka ćute nanule”.

Zlatna medalja Press vitez 2016. za najbolju kameru pripala je Draganu Tomaševiću sa TV Crna Gora za minijaturu „Beška“. Druga ravnopravna nagrada za kameru odlazi Nikoli Đuroviću sa TV Prva za rad „Sestre drvoseče“.

U novoj kategoriji minijatura u kojoj se takmiče radio novinari srebrnu medalju je dobila Dubravka Perović, novinarka Radija Herceg Novi za reportažu „Novčanik“, a zlatnu Dejan Bijelić, Radio Herceg Novi za rad „Ageravanje“.

U kategoriji dokumentarnih TV programa, žiri je bronzanu medalju dodelio Nemanji Stankoviću sa TV Prva za minijaturu „Deca osvajača“, srebrnu Marku Novičiću (TV PRVA) za minijaturu „Dobar i loš naslov“, dok je prvo mesto zaslužno pripalo Jasni Đurović sa TV Prva za priču „Sestre drvoseče“.

U kategoriji informativno-zabavnih programa, bronzanu medalju Press vitez 2016. poneo je Marko Dolaš, novinar TV Happy, za ostvarenje „Pršutijada, Mačkat“, srebrnu Aristea Stakić (RT Vojvodine) za ostvarenje „Portret smuk“, dok je dobitnica zlatne medalje Sanja Homa (RT Vojvodine) za kozeriju “Đurđevačke lubenice”.

U kategoriji nformativnog programa žiri je bronzanu medalju dodelio Nenadu Tomaševiću RTS Šabac za ostvarenje „Najjača čivija“, srebrnu Novici Saviću, novinaru RTS Požarevac, za rad “Laznički zetovi”, a zlatnu Jeleni Božović (RTS Užice) za minijaturu “Na Vanjin način”. Produkcijski gran pri ove godine pripao je Televiziji Forum iz Prijepolja.

Najveće priznanje TV Festivala Press vitez, gran pri, pripalo je novinarki TV Prva Jovani Džinić, za minijaturu „Neka ćute nanule“ o Baka Julki, starici koja od četvrte godine boluje od paralize zbog čega je noge zamenila rukama na koje obuva u nanule, kako bi se kretala četvoronoške.

– Meni ovo nije prva nagrada u životu, ali jeste prva na ovom Festivalu. NAročito mi je drago zbog priče koju sam uradila, jer ne znam da opišem na koliko čudan način sam upoznala Baka Julku i koliko smo teško došli do nje. Stvari su se jednostavno poklopile, pustila nas je da je snimimo, iako su mnogi verovali da je to nemoguće. Puno mi je srce u ovom trenutku možda više zbog nje, ali i meni je čast, naravno, istakla je Džinić.

Za više od decenije postojanja, Festivalom Press vitez je prodefilovalo oko 2.200 medijskih radnika čije je radove ocenjivao veliki žiri od petnaestak profesionalaca, koji se iz godine u godine menjaju. Dodeljeno je više od sto hiljada evra stipendija u univerzitetskim školarinama, desetak hiljada evra u putovanjima, dato je više od četiri miliona dinara u novcu na nagradni fond za sve ove godine. Tokom jedanaest godina ostvaren je najvažniji cilj – stimulisanje kvalitetnog novinarstva.

Festival Press vitez je tradicionalno pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Jugoslovenske kinoteke i Grada Zrenjanina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh