I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Preporučujemo: 10 knjiga o Zrenjaninu koje morate pročitati

1. Feliks Mileker, Istorija varoši Veliki Bečkerek 1333-1918, preveo Jovan Valrabenštajn, Zrenjanin 2011.

knjiga-istorija-varosi

Jedan od prvih gradskih istorijata, nastao 1933. godine povodom šesto godina od prvog pomena naselja Bečkerek u pisanim istorijskim izvorima. Autor je bio čuveni banatski zavičajni istoričar Feliks Mileker iz Vršca.

Opširnije o knjizi možete pročitajte OVDE

Fordomanija

2. Aleksandar Stanojlović (ur.), Petrovgrad, Petrovgrad 1938 (Zrenjanin 1997, 2004).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

knjiga-petrovgrad

Najznačajniji i najopširniji gradski istorijat, nastao u međuratnom periodu. Do danas je u dva navrata preštampavan – 1997. i 2004. godine. Urednik ovog almanaha-spomenice bio je Aleksandar Stanojlović, sekretar Banatske trgovinsko-industrijske i zanatske komore.

Opširnije o ovoj knjizi možete pročitati OVDE

3. Todor Malbaški (ur.), Zrenjanin, Zrenjanin 1966.

knjiga-zrenjanin

Monografija nastala povodom 20 godina od preimenovanja našeg grada u „Zrenjanin“, na inicijativu prof. Save Atanackovića. U pisanju je učestvovala redakcija sačinjena od kulturnih poslenika, novinara, istoričara, zdravstvenih i prosvetnih radnika itd, na čelu sa glavnim urednikom Todorom Malbaškim.

Opširnije o ovoj knjizi možete pročitati OVDE:

4. Milan Tutorov, Banatska rapsodija. Istorija Zrenjanina i Banata, Novi Sad 2001.

rapsodija

Sinteza dveju knjiga Milana Tutorova (1923-2012), istaknutog zrenjaninskog pozorišnog reditelja i književnika, nastalih devedesetih godina prošlog veka: Mala Raška, a u Banatu (1991) i Seva munja, biće opet buna (1995). Zasnovana na širokoj erudiciji i upotrebi pozamašnog spiska stručne literature i arhivske građe, ova knjiga žanrovski pripada istorijskom romanu, pisanom lakim, jasnim i dopadljivim stilom, koji je čitaocu daleko bliži od suvoparnog istoričarskog kazivanja. „Pitkost“ ove knjige jezgrovito je izražena u njenom naslovu – Banatska rapsodija.

5. Milan Đukanov, Prvi srpski narodni odbor 1918., Zrenjanin-Beograd 2010.

knjiga-prvi-sno

Knjiga o događajima u Velikom Bečkereku krajem Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine i osvit raspada Austrougarske monarhije. U njoj autor piše o hapšenju, interniranju i maltretiranju istaknutih srpskih prvaka na samom početku rata, stvaranju prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji današnje Vojvodine u krajem oktobra 1918. godine, biografije njegovih osnivača (dr Slavka Županskog, Andrije Vasića i dr.) i ulazak srpske vojske u grad na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem 17. novembra 1918.

6. Filip Krčmar – Aranka Balint, Početak Prvog svetskog rata u svetlu velikobečkerečke štampe, Zrenjanin 2014.

knjiga-pocetak-prvog-rata

Najnovije izdanje Istorijskog arhiva Zrenjanin, koje je promovisano 14. novembra u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, predstavlja kompilaciju odabranih natpisa iz nemačkih i mađarskih novina koje su izlazile 1914. godine u Velikom Bečkereku i njihove prevode na srpski jezik. U knjizi je predstavljena austrougarska propaganda, odnosno austrougarsko viđenje Prvog svetskog rata, čime se, u kombinaciji sa knjigom Milana Đukanova o Prvom srpskom narodnom odboru na neki način zaokružuje slika o ovom značajnom istorijskom događaju.

O promociji ove knjige više informacija pročitajte OVDE

7 . Đorđe Momčilović, Zrenjaninske vatre. Zrenjanin u ratu i revoluciji, Zrenjanin 1987.

knjiga-zrenjaninske-vatre

Knjiga o dešavanjima u gradu za vreme Drugog svetskog rata i nemačke okupacije, autora Đorđa Momčilovića, posvećena pedesetogodišnjici dolaska Josipa Broza Tita na čelo Saveza komunista Jugoslavije. U knjizi je opisana strahovlada zloglasnog Juraja Špilera i organizovanje pokreta otpora u gradu i okolini.

Više o knjizi pročitajte OVDE

8. Ferenc Nemet, Istorija štampe u Velikom Bečkereku 1849-1918, Zrenjanin 2007.

knjiga-istorija-stampe

Dragocena knjiga o postanku i razvitku velikobečkerečke štampe iz pera zavičajnog istoričara Ferenca Nemeta. Njome je obuhvaćeno oko pedeset različitih novinskih listova koji su izlazili u našem gradu od sredine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata.

Više detalja o ovoj knjizi OVDE

9. Vesna Majstorović, Vesna Karavida, Bojan Kojičić, Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka, Zrenjanin 2009.

knjiga-poznati-arhitekti

Monografija o bogatom graditeljskom nasleđu i arhitektonskim biserima našeg grada iz pera istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Za više detalja o ovoj knjizi OVDE

10. Milenko Odavić, Dane Marjanac, Miodrag Zotović, Dušan Radaković (ur.), IPK SERVO MIHALJ ZRENJANIN 1953-1990, Zrenjanin 2011.

knjiga-servo-nihalj

Monografija posvećena nekadašnjem zrenjaninskom i jugoslovenskom gigantu, industrijsko-poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj“.

Detaljnije o ovoj knjizi OVDE

 

Izvor informacija: Portal ZRikipedija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh