I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Preporučujemo: 10 knjiga o Zrenjaninu koje morate pročitati

1. Feliks Mileker, Istorija varoši Veliki Bečkerek 1333-1918, preveo Jovan Valrabenštajn, Zrenjanin 2011.

knjiga-istorija-varosi

Jedan od prvih gradskih istorijata, nastao 1933. godine povodom šesto godina od prvog pomena naselja Bečkerek u pisanim istorijskim izvorima. Autor je bio čuveni banatski zavičajni istoričar Feliks Mileker iz Vršca.

Opširnije o knjizi možete pročitajte OVDE

PerSu marketi

2. Aleksandar Stanojlović (ur.), Petrovgrad, Petrovgrad 1938 (Zrenjanin 1997, 2004).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

knjiga-petrovgrad

Najznačajniji i najopširniji gradski istorijat, nastao u međuratnom periodu. Do danas je u dva navrata preštampavan – 1997. i 2004. godine. Urednik ovog almanaha-spomenice bio je Aleksandar Stanojlović, sekretar Banatske trgovinsko-industrijske i zanatske komore.

Opširnije o ovoj knjizi možete pročitati OVDE

3. Todor Malbaški (ur.), Zrenjanin, Zrenjanin 1966.

knjiga-zrenjanin

Monografija nastala povodom 20 godina od preimenovanja našeg grada u „Zrenjanin“, na inicijativu prof. Save Atanackovića. U pisanju je učestvovala redakcija sačinjena od kulturnih poslenika, novinara, istoričara, zdravstvenih i prosvetnih radnika itd, na čelu sa glavnim urednikom Todorom Malbaškim.

Opširnije o ovoj knjizi možete pročitati OVDE:

4. Milan Tutorov, Banatska rapsodija. Istorija Zrenjanina i Banata, Novi Sad 2001.

rapsodija

Sinteza dveju knjiga Milana Tutorova (1923-2012), istaknutog zrenjaninskog pozorišnog reditelja i književnika, nastalih devedesetih godina prošlog veka: Mala Raška, a u Banatu (1991) i Seva munja, biće opet buna (1995). Zasnovana na širokoj erudiciji i upotrebi pozamašnog spiska stručne literature i arhivske građe, ova knjiga žanrovski pripada istorijskom romanu, pisanom lakim, jasnim i dopadljivim stilom, koji je čitaocu daleko bliži od suvoparnog istoričarskog kazivanja. „Pitkost“ ove knjige jezgrovito je izražena u njenom naslovu – Banatska rapsodija.

5. Milan Đukanov, Prvi srpski narodni odbor 1918., Zrenjanin-Beograd 2010.

knjiga-prvi-sno

Knjiga o događajima u Velikom Bečkereku krajem Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine i osvit raspada Austrougarske monarhije. U njoj autor piše o hapšenju, interniranju i maltretiranju istaknutih srpskih prvaka na samom početku rata, stvaranju prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji današnje Vojvodine u krajem oktobra 1918. godine, biografije njegovih osnivača (dr Slavka Županskog, Andrije Vasića i dr.) i ulazak srpske vojske u grad na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem 17. novembra 1918.

6. Filip Krčmar – Aranka Balint, Početak Prvog svetskog rata u svetlu velikobečkerečke štampe, Zrenjanin 2014.

knjiga-pocetak-prvog-rata

Najnovije izdanje Istorijskog arhiva Zrenjanin, koje je promovisano 14. novembra u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, predstavlja kompilaciju odabranih natpisa iz nemačkih i mađarskih novina koje su izlazile 1914. godine u Velikom Bečkereku i njihove prevode na srpski jezik. U knjizi je predstavljena austrougarska propaganda, odnosno austrougarsko viđenje Prvog svetskog rata, čime se, u kombinaciji sa knjigom Milana Đukanova o Prvom srpskom narodnom odboru na neki način zaokružuje slika o ovom značajnom istorijskom događaju.

O promociji ove knjige više informacija pročitajte OVDE

7 . Đorđe Momčilović, Zrenjaninske vatre. Zrenjanin u ratu i revoluciji, Zrenjanin 1987.

knjiga-zrenjaninske-vatre

Knjiga o dešavanjima u gradu za vreme Drugog svetskog rata i nemačke okupacije, autora Đorđa Momčilovića, posvećena pedesetogodišnjici dolaska Josipa Broza Tita na čelo Saveza komunista Jugoslavije. U knjizi je opisana strahovlada zloglasnog Juraja Špilera i organizovanje pokreta otpora u gradu i okolini.

Više o knjizi pročitajte OVDE

8. Ferenc Nemet, Istorija štampe u Velikom Bečkereku 1849-1918, Zrenjanin 2007.

knjiga-istorija-stampe

Dragocena knjiga o postanku i razvitku velikobečkerečke štampe iz pera zavičajnog istoričara Ferenca Nemeta. Njome je obuhvaćeno oko pedeset različitih novinskih listova koji su izlazili u našem gradu od sredine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata.

Više detalja o ovoj knjizi OVDE

9. Vesna Majstorović, Vesna Karavida, Bojan Kojičić, Poznati arhitekti i njihove građevine u Velikom Bečkereku krajem XIX i početkom XX veka, Zrenjanin 2009.

knjiga-poznati-arhitekti

Monografija o bogatom graditeljskom nasleđu i arhitektonskim biserima našeg grada iz pera istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Za više detalja o ovoj knjizi OVDE

10. Milenko Odavić, Dane Marjanac, Miodrag Zotović, Dušan Radaković (ur.), IPK SERVO MIHALJ ZRENJANIN 1953-1990, Zrenjanin 2011.

knjiga-servo-nihalj

Monografija posvećena nekadašnjem zrenjaninskom i jugoslovenskom gigantu, industrijsko-poljoprivrednom kombinatu „Servo Mihalj“.

Detaljnije o ovoj knjizi OVDE

 

Izvor informacija: Portal ZRikipedija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh