I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Toplana: Prelazak na tarifni sistem povećava iznos na računima?

Zakon o racionalnom korišćenju toplotne energije nalaže svim toplanama u Srbiji da do 1. januara 2015. godine pristupe tarifnom sistemu obračunavanja i naplate po utrošku toplotne energije.  Veliko je pitanje kada će Zrenjanin biti spreman da ispoštuje ovu odredbu.

Kako saznajemo, zrenjaninska „Gradska toplana“ ima izrađen tarifni sistem i odluku o snabdevanju grada – a u tehničkom smislu je potpuno spremna za primenu ovakvog načina obračunavanja i naplate. Međutim, ovo preduzeće celoj proceduri pristupa oprezno.

Prema rečima Aleksandra Starčevića, direktora zrenjaninske toplane, to preduzeće je u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom, sa kojom deli isti stav – da „Zrenjanin ne bi trebao da bude među prvim gradovima u Srbiji koji primenjuju tarifni sistem“.

Takvom sistemu još uvek nisu pristupili ni Beograd ni Novi Sad, i lično smatram da većina potrošača trenutno nije spremna za prelazak na ovakav sistem naplate“, rekao nam je Starčević.

I Taxi Zrenjanin

On je istakao da podaci kojima trenutno raspolaže „Gradska toplana“ pokazuju da je potrošnja energije u Zrenjaninu na izuzetno visokom nivou, te bi prelazak na tarifni sistem doveo do još većih iznosa na računima za grejanje – što se desilo i u mnogim zapadnim zemljama.

„Lično smatram da u ovom trenutku čak 80 odsto zgrada u Zrenjaninu nije spremno za prelazak na tarifni sistem. Drugim rečima, svega 20 odsto postojećih zgrada troši do 140 kilovat sati po kvadratu – pa bi samo u njihovom slučaju prelazak na tarifni sistem bio isplativ i doveo do smanjenja iznosa na računima za grejanje“, napominje Starčević i dodaje da je „Gradska toplana“ spremna da u slučaju tih 20 odsto potrošača pređe na tarifni sistem već od početka grejne sezone.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Što se tiče ostalih, najpre moramo da im prezentujemo šta ih očekuje prelaskom na tarifni sistem obračunavanja po utrošenoj energiji i moramo da ih motivišemo da ulože u popravke svojih instalacija i stolarije – kako bi gubici energije bili manji. To bi dovelo i do manje količine utrošene energije, pa bi bilo isplativo uvođenje tarifnog sistema, odnosno naplate po utrošku“, najavljuje naš sagovornik.

On je podsetio da je „Gradska tolana“ u nekim oglednim zgradama već otpočela podelu paralelnih računa – po starom i po novom, tarifnom obračunu.

„Predlažem svim potrošačima koji smatraju da će prelaskom na tarifni sistem imati jeftinije grejanje da se prijave našem preduzeću. To se naravno odnosi samo na celokupne zgrade, a ne na pojedinačne potrošače“, navodi Starčević.

Veliki problem koji je takođe usko vezan za prelazak na tarifni sistem jesu i otežana naplata tokom letnjeg perioda i ogromna dugovanja potrošača ka ovom javnom preduzeću.

Tako se potraživanja „Gradske toplane“ trenutno kreću oko 250 miliona dinara, od kojih čak 78 miliona duga otpada na svega 300 domaćinstava – koji jednostavno ne izmiruju svoje obaveze.


„Nemogućnost naplate potraživanja dovelo je i do blokiranja računa toplane za 170 miliona.
Plašim se da bi prelazak na tarifni sistem naplate toplotne energije, doveo do još gore situacije. Računi većine potrošača bili bi veći od dosadašnjih, a naplata bi bila još teža – što bi dovelo u pitanje i funkcionisanje „Gradske toplane“, upozorava Starčević.

U razgovoru sa prvim čovekom ovog preduzeća dobili smo informaciju i da je otežavajuća okolnost to što se država i resorno ministarstvo ograđuju od ovog problema i prebacuju ga na lokal.

„Smatram da taj problem mora da se reši na nivou Republike. Moramo biti jako oprezni sa uvođenjem tarifnog sistema naplate, a bilo bi poželjno i da sačekamo početak iduće godine – kada će po veoma povoljnim kreditima biti obezbeđena sredstva iz budžeta za energetsku efikasnost. Tada ćemo znati da li će Grad i toplana biti u mogućnosti da na sebe preuzmu obavezu da pomognu građanima oko zamene stolarije i izolacija“, rekao je Starčević.

Jedna od mogućnosti jeste sukcesivno uvođenje tarifnog sistema – najpre u zgradama koje imaju adekvatnu stolariju i instalacije – a zatim postepeno i u slučaju potrošača u ostalim zgradama, kada budu svoje stanove doveli u optimalno stanje za uvođenje ovakvog sistema naplate i obračunavanja.

„Trenutno je najbitnije da napravimo jako dobru pripremu – kako ne bi došlo do propadanja pokušaja primene tarifnog sistema i vraćanje na stari način obračunavanja – što je svakako stresno kako za potrošače, tako i za nas kao distributera“, upozorio je na kraju Starčević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh