I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Toplana: Prelazak na tarifni sistem povećava iznos na računima?

Zakon o racionalnom korišćenju toplotne energije nalaže svim toplanama u Srbiji da do 1. januara 2015. godine pristupe tarifnom sistemu obračunavanja i naplate po utrošku toplotne energije.  Veliko je pitanje kada će Zrenjanin biti spreman da ispoštuje ovu odredbu.

Kako saznajemo, zrenjaninska „Gradska toplana“ ima izrađen tarifni sistem i odluku o snabdevanju grada – a u tehničkom smislu je potpuno spremna za primenu ovakvog načina obračunavanja i naplate. Međutim, ovo preduzeće celoj proceduri pristupa oprezno.

Prema rečima Aleksandra Starčevića, direktora zrenjaninske toplane, to preduzeće je u stalnom kontaktu sa lokalnom samoupravom, sa kojom deli isti stav – da „Zrenjanin ne bi trebao da bude među prvim gradovima u Srbiji koji primenjuju tarifni sistem“.

Takvom sistemu još uvek nisu pristupili ni Beograd ni Novi Sad, i lično smatram da većina potrošača trenutno nije spremna za prelazak na ovakav sistem naplate“, rekao nam je Starčević.

I Taxi Zrenjanin

On je istakao da podaci kojima trenutno raspolaže „Gradska toplana“ pokazuju da je potrošnja energije u Zrenjaninu na izuzetno visokom nivou, te bi prelazak na tarifni sistem doveo do još većih iznosa na računima za grejanje – što se desilo i u mnogim zapadnim zemljama.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Lično smatram da u ovom trenutku čak 80 odsto zgrada u Zrenjaninu nije spremno za prelazak na tarifni sistem. Drugim rečima, svega 20 odsto postojećih zgrada troši do 140 kilovat sati po kvadratu – pa bi samo u njihovom slučaju prelazak na tarifni sistem bio isplativ i doveo do smanjenja iznosa na računima za grejanje“, napominje Starčević i dodaje da je „Gradska toplana“ spremna da u slučaju tih 20 odsto potrošača pređe na tarifni sistem već od početka grejne sezone.

„Što se tiče ostalih, najpre moramo da im prezentujemo šta ih očekuje prelaskom na tarifni sistem obračunavanja po utrošenoj energiji i moramo da ih motivišemo da ulože u popravke svojih instalacija i stolarije – kako bi gubici energije bili manji. To bi dovelo i do manje količine utrošene energije, pa bi bilo isplativo uvođenje tarifnog sistema, odnosno naplate po utrošku“, najavljuje naš sagovornik.

On je podsetio da je „Gradska tolana“ u nekim oglednim zgradama već otpočela podelu paralelnih računa – po starom i po novom, tarifnom obračunu.

„Predlažem svim potrošačima koji smatraju da će prelaskom na tarifni sistem imati jeftinije grejanje da se prijave našem preduzeću. To se naravno odnosi samo na celokupne zgrade, a ne na pojedinačne potrošače“, navodi Starčević.

Veliki problem koji je takođe usko vezan za prelazak na tarifni sistem jesu i otežana naplata tokom letnjeg perioda i ogromna dugovanja potrošača ka ovom javnom preduzeću.

Tako se potraživanja „Gradske toplane“ trenutno kreću oko 250 miliona dinara, od kojih čak 78 miliona duga otpada na svega 300 domaćinstava – koji jednostavno ne izmiruju svoje obaveze.


„Nemogućnost naplate potraživanja dovelo je i do blokiranja računa toplane za 170 miliona.
Plašim se da bi prelazak na tarifni sistem naplate toplotne energije, doveo do još gore situacije. Računi većine potrošača bili bi veći od dosadašnjih, a naplata bi bila još teža – što bi dovelo u pitanje i funkcionisanje „Gradske toplane“, upozorava Starčević.

U razgovoru sa prvim čovekom ovog preduzeća dobili smo informaciju i da je otežavajuća okolnost to što se država i resorno ministarstvo ograđuju od ovog problema i prebacuju ga na lokal.

„Smatram da taj problem mora da se reši na nivou Republike. Moramo biti jako oprezni sa uvođenjem tarifnog sistema naplate, a bilo bi poželjno i da sačekamo početak iduće godine – kada će po veoma povoljnim kreditima biti obezbeđena sredstva iz budžeta za energetsku efikasnost. Tada ćemo znati da li će Grad i toplana biti u mogućnosti da na sebe preuzmu obavezu da pomognu građanima oko zamene stolarije i izolacija“, rekao je Starčević.

Jedna od mogućnosti jeste sukcesivno uvođenje tarifnog sistema – najpre u zgradama koje imaju adekvatnu stolariju i instalacije – a zatim postepeno i u slučaju potrošača u ostalim zgradama, kada budu svoje stanove doveli u optimalno stanje za uvođenje ovakvog sistema naplate i obračunavanja.

„Trenutno je najbitnije da napravimo jako dobru pripremu – kako ne bi došlo do propadanja pokušaja primene tarifnog sistema i vraćanje na stari način obračunavanja – što je svakako stresno kako za potrošače, tako i za nas kao distributera“, upozorio je na kraju Starčević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh