I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Prekomerno prisustvo bora i natrijuma u zrenjaninskoj vodi

Gradonačelnik Ivan Bošnjak saopštio je da se Zrenjanin iznenada našao u teškoj situaciji kada je u pitanju izgradnja fabrike vode zbog prekomernog prisustva bora i natrijuma otkrivenih tokom testiranja u pilot postrojenju.

Podsećajući da je ugovor o izgradnji fabrike vode sačinjen sa austrijsko-nemačkom firmom „Vasertehnik“, Bošnjak je na današnjem zasedanju gradske skupštine rekao da je investitor eliminisao prekomerno prisustvo arsena, ali su se kao problem sada pojavili bor i natrijum.

voda

„Nivo njihovog prisustva u vodi se uklapa u evropske standarde, ali ne i u domaće, pa je pitanje da li bi takav projekat fabrike vode dobio neophodnu saglasnost državne revizorske komisije“, napomenuo je gradonačelnik.

PerSu marketi

Prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji tri decenije čekane fabrike, vrednog 25,6 miliona evra, pre nešto više od godinu dana, zvanično je saopšteno da će kvalitet vode biti po evropskim standardima, ali tada niko od nadležnih nije pomenuo domaće zakonodavstvo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Po evropskim standardima dozvoljeno je prisustvo bora do jednog miligrama po litri vode, a domaći standardi su 0,3 miligrama. Za natrijum je tenderom, po evropskom kriterijumu, određena granica od 200 miligrama po litri, a domaće zakonodavstvo propisuje 150 miligrama„, objasnio je Bošnjak uz napomenu da ti parametri domaćeg zakonodavstva važe od 1998. godine.

„Ako bi se bor i natrijum sveli na domaće parametre, to bi dovelo do velikog poskupljenja investicije“, upozorio je gradonačelnik.

Tada bi izgradnja fabrike, umesto predviđenih 25,6 miliona evra iznosila 33,6 miliona evra, dok bi varijabilni troškovi poskupeli čak deset puta, sa dva miliona na 20 miliona evra godišnje. „Ko to može da plati“, zapitao se za skupštinskom govornicom gradonačelnik, predlažući da se pitanje fabrike vode uvrsti u dnevni red današnje redovne sednice.

Bošnjak će do nastavka sednice obaviti konsultacije sa saradnicima i o tome šta činiti do 18. jula do kada investitoru treba obezbediti bankarsku garanciju.

Izvor : Tanjug, RTV

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh