I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Predstavljamo „ZRikipediju“ – portal o istoriji grada na Begeju

Da li znate gde se nalazila stara štamparija “Globus”, kuda je prolazio legendarni voz „Ćira“ ili kako su izgledali pozivi na građanski bal i novinske reklame iz 1906. godine? Ove, ali i mnoge druge informacije o znamenitostima i istoriji grada na Begeju možete saznati na internet stranici „ZRikipedija“, koja predstavlja projekat nevladine organizacija „Zrenjanin Eksplorativa“.

Napravljena je po uzoru na internet stranicu „Wikipedija“, i bavi se širokim spektrom tema vezanih za istoriju grada, obrađenim u enciklopedijsko-naučnom formatu.

voz

Cilj ovog projekta je da se svi koji žive na teritoriji našeg grada i šire, na jednom mestu informišu o istoriji znamenitih ličnosti, važnih događaja, ulica i delova grada. U njemu učestvuju članovi Nevladine organizacije „Zrenjanin Eksplorativa“, istoričari Aleksandar Stefanov, Filip Krčmar, Aleksandar Radlovački i Siniša Onjin, a prema rečima ovih mladih entuzijasta, vrlo rado će prihvatiti pomoć onih koji žele da objave enciklopedijski tekst na „ZRikipediji“.

I Taxi Zrenjanin

– Inspiraciju za tekstove najčešće pronalazimo u značajnim događajima, ličnostima koje su obeležile jedan period Zrenjanina, spomenicima, značajnim ustanovama i zrenjaninskim naseljima. Svako može pronaći nešto što ga zanima o istoriji grada i što možda do sada nije znao, kaže Aleksandar Radlovački.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

I love Zrenjanin: Na koji način dolazite do izvora informacija koje postavljate na ZRikipediju ?

Aleksandar Radlovački: Prilikom pisanja članaka u obzir dolaze samo proverene činjenice, a kao izvore informacija najčešće koristimo objavljenu literaturu na određenu temu, zatim dnevnu štampu iz određenog perioda, ali i originalne istorijske dokumente iz zrenjaninskog Istorijskog arhiva. U manjem broju slučajeva koristimo i elektronske izvore.

I love Zrenjanin: Koliko su Zrenjaninci upoznati sa istorijom svog grada ?

Aleksandar Radlovački: Iskustvo je pokazalo da Zrenjaninci malo poznaju istoriju sopstvenog grada. Poslednjih godina internet je doprineo širenju raznih neproverenih priča i urbanih legendi koje su poprimile neslućene razmere. Zato se mi u „ZRikipediji“ trudimo da pišemo strogo profesionalno i provereno, bez nagađanja i neproverenih informacija. Na taj način želimo da demistifikujemo istoriju grada i približimo je javnosti.

ajfelov-most

I love Zrenjanin: Za koje teme čitaoci pokazuju najviše interesovanje ?

Aleksandar Radlovački: Pitanja se najčešće odnose na to da li posedujemo stare fotografije određenih ulica u gradu, o poreklu određenih prezimena i porodica, kao i oko identifikacije starih fotografija.

I love Zrenjanin: Koji tekstovi su najčitaniji ?

Aleksandar Radlovački: Tekstovi koji su najbolje prihvaćeni od čitalaca su članci o Bečkerečkoj ćupriji, popularnom „Ćiri“, spomeniku kralju Petru I i zrenjaninskoj katedrali. Ukratko, teme o kojima nisu imali gde da čuju i pročitaju više.

I love Zrenjanin: ZRikipedija je stekla veliku popularnost među našim sugrađanima, imate li u planu uvođenje novina na vaš sajt ?

Aleksandar Radlovački: Internet je moćno sredstvo komunikacije i edukacije, a ono što je vrlo važno jeste da pruža besplatne informacije. Imajući sve to u vidu u planu nam je modernizovanje sajta, saradnja sa raznim institucijama i ustanovama kulture i samim tim širenje publike koja bi čitala „ZRikipediju“.

izgradnja-bagljasa

Tekstove sa ZRikipedije u narednom periodu prenosiće i portal I love Zrenjanin. Na taj način javnosti će biti pružena dodatna mogućnost da upoznaju istoriju i baštinu svog grada.

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh