I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pre sto godina rodila se Ruža Šulman

Ruža Šulman se rodila 6. januara 1917. godine u velikobečkerečkom naselju „Dolja”.

Bila je đak Trgovačke akademije u svom rodnom gradu, gde se upoznala sa Vladimirom Kolarovim Kočom i vremenom postala njegova nevenčana supruga. Pod njegovim uticajem postala je komunista i radila na širenju komunističke propagande i organizovanju radničkog pokreta u gradu i okolini. Bila je aktivista Crvenog krsta. Uhapšena je 1940. godine, zbog učešća u nedozvoljenoj proslavi Prvog maja, ali je ubrzo puštena na slobodu. Naredne godine učestvovala je u petrovgradskim demonstracijama protiv potpisivanja Trojnog pakta, i ubrzo počela da radi na organizovanju pokreta otpora. Uhapšena je 23. jula u vinogradu Andrije Nićetina i streljana na Bošnjakovom salašu nadomak Zrenjanina. U posleratnom periodu, novo gradsko naselje u Zrenjaninu ponelo je njeno ime, a na njegovom ulazu našla se spomen-bista posvećena Ruži Šulman.

Ruža Šulman (fotografija publikovana u: Đorđe Momčilović, „Zrenjaninske vatre. Zrenjanin u ratu i revoluciji“, Zrenjanin 1987)

I Taxi Zrenjanin

izvor: zrikipedia.com

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh