I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Praktični saveti za preživljavanje letnje žege

Lekari savetuju da se čuvamo od sunčanice i toplotnog udara, da obavezno nosimo laganu kapu, flašu vode i da izbegavamo izlaganje suncu od 10 do 17 sati.

– Najmlađi i najstariji, zdravi i hronični bolesnici danas treba da se pridržavaju pravila da izbegavaju sunce od 10 do 17 sati, ako su na plaži pored vode da se sklanjaju u hladovinu. Obavezno šešir na glavu, flaša vode uza sebe, laganija odeća, što laganije ishrana uz dosta svežeg voća i povrća, šetnja rano izjutra ili uveče, ako ste u zatvorenom klima na 25 do 28 stepeni, ako nema klime, vlažan peškir na vrat i alu-folija na prozor. Domaćicama savet da izbegavaju da kuvaju u najtoplijem delu dana, već da obaveze oko ručka završe ranije izjutra – savetuje nas najpoznatija doktorka u Srbiji Nada Macura, portparolka Hitne pomoći u Beogradu. (Izvor, blic.rs)

peskara

Bebe i deca  Bebe nemaju izgrađen termoregulacioni sistem, ne znoje se pa ih zato treba raslađivati, često pojiti vodom, štititi ih od sunca, u šetnju ih izvesti rano izjutra ili kada zađe sunce. Na plaži ih treba držati u hladovini i nikako ih ne puštati u vodu u periodu od 10 do 17 sati, jer zbog refleksije vode veća je opasnost od opekotina. Ako odbijaju hranu ne terati ih da jedu, već im nuditi sveže voće i povrće.
ZaposleniLakši će danas biti odlazak na posao nego povratak. Obući svetlije nijanse, laganiju odeću, gradski prevoz čekati u hladovini i bolje je šetkati nego stajati u mestu. Savetuje se laganija ishrana, sveže voće i povrće i puno vode. Na visokim temperaturama opadaju koncentracija i refleksi, pa se posebna pažnja savetuje vozačima, radnicima na građevini, putarima da prave češće pauze i piju bar dve litre mineralne vode.
PutniciKo nema klimu u kolima, danas bi trebalo da odloži put ili da krene rano izjutra i napravi obaveznu pauzu između 11 i 17 sati. Provetravati automobil, ne prejedati se, ali se na put po vrućini ne sme ni gladan, zbog pada koncentracije i refleksa. Ako nema klime u vozilu, obavezno je staviti vlažan peškir na vrat i pripremiti puno vode. Suvozači nikako ne bi smeli da odvlače pažnju vozačima pri ovako ekstremnim temperaturama.
Hronični bolesniciSrčani bolesnici ne bi trebalo da osete tegobe, ali astmatičari trebalo da obrate pažnju. Propisana terapija se mora uzimati. Savet je da danas izbegavaju vožnju gradskim prevozom zbog gužvi. Laganija hrana i što više tečnosti važi za sve, osim za ljude koji su skloni zadržavanju vode u organizmu, koji boluju od srčane dekompenzacije ili ako su endokrinološki pacijenti (hipotireoza).

PerSu marketi
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh