I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pozorišnu publiku čekaju nove predstave i adaptacija sale

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ obeležava danas Svetski dan pozorišta stotim izvođenjem predstave „Ručni rad“. Neposredno pred izvođenje predstave, na sceni će, tradicionalno kao i u teatrima širom sveta, u 20 časova biti pročitana poruka južnoafričkog dramskog pisca Breta Brejlija.

– Nema lepše stvari nego u slavu pozorišta izvesti predstavu koja dugo traje i koju publika iz godine u godinu traži. Stručnjaci kažu da su za dug život neophodni smeh i optimizam, a upravo to naš „Ručni rad“ poseduje. Predstavu su do 100. izvođenja doveli vedrina, optimizam, radost igre, posvećenost i improvizacija, kaže na ovaj važan dan za teatar, direktorka zrenjaninskog pozorišta Ivana Kukolj Solarov.

rucni-radStoti put na sceni – Nataša Ilin, Snežana Kovačev i Jelena Šneblić

U ovoj sezoni se na Dramskoj sceni mogu pogledati 18 različitih naslova, od Sofokla, preko Nušića, Šekspira, Molijera, do Simovića, Dušana Kovačevića, preko Sterije, do savremenih slovenačkih i francuskih pisaca. Publika u Zrenjaninu može da gleda „Antigonu“, „Narodnog poslanika“, „Zlu ženu“, „Čudo u Šarganu“, „Don Žuana“, „Bogojavljensku noć“, „Ukroćenu goropad“, „Večeru budala“ i ostale predstave raznovrsnih žanrova. Do kraja sezone biće realizovane još dve premijere.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

poslanik
– Na kamernoj sceni pripremamo predstavu „Ona“ u saradnji sa novosadskom Akademijom umetnosti. Predstava „Ona“ premijerno će biti izvedena 3. aprila na Festivalu „TKT Fest“ u Tuzli, a u Zrenjaninu 5. i 6. aprila. Nakon toga, za 17. april pripremamo premijeru predstave Miroslava Krleže „Leda“, u režiji Slađane Kilibarda, kaže Ivana Kukolj Solarov.

Izvođenje dugogodišnjih i predstava novije generacije, pratila je i smena glumačkih generacija. Scenu je 2009. godine napustilo devet glumaca, a u međuvremenu je došlo nekoliko mladih i talentovanih ljudima kojima se predviđa ozbiljna glumačka karijera.

ivana-kukolj-solarovNajstarije pozorište u Srbiji očekuje adaptacija pozorišne sale, punih trideset godina od poslednjih radova izvedenih na sceni, foajeu i sali.

– Zahvaljujući konkursu NIS-a, Pozorište je dobilo sredstva za izradu projektno- tehničke dokumentacije za adaptaciju i sanaciju pozorišne sale i foajea. Sa tim projektom tražićemo sredstva na konkursima, od ministarstva kulture, pokrajine, grada i sponzora. Adaptacija i sanacija najpre treba da zaštite naše pozorište kako kulturno istorijski spomenik, a zatim i da ga učine bezbednijim i funkcionalnijim. Zrenjaninsko pozorište je postalo deo evropske pozorišne rute i u naš grad će dolaziti turisti iz cele Evrope da vide pozorište. Imamo čime da se podičimo, ali to moramo i da negujemo i čuvamo. U našoj  pozorišnoj sali je u 2013. godini održano 216 predstava, dramskih i lutkarskih i drugih programa, održano je i preko 300 proba. Pozorište je živ organizam i u njega moramo da ulažemo i da ga negujemo, kaže u razgovoru za I love Zrenjanin prva žena zrenjaninskog pozorišta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh