I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Poziv preduzećima da obučavaju mlade nezaposlene ljude

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, predstavila je danas u hotelu Vojvodina, Program obuke mladih u privatnim preduzećima i pozvala kompanije sa teritorije Zrenjanina, Kikinde i Novog Bečeja da se priključe projektu održivog lokalnog razvoja.

Program će pomoći preduzećima da angažuju i obuče nove zaposlene, dok će USAID snositi troškove njihove dvomesečne obuke i angažmana. Nezaposleni mladi dobijaju stručno usavršavanje na radnom mestu, uz mogućnost stalnog zaposlenja u kompaniji.

 usaid_zrenjanin

Poslodavci koji se uključe u projekat, imaju mogućnost odabira kandidata u skladu sa potrebama svoje firme na osnovu dvomesečnog, zajedničkog rada i procene kvaliteta budućih zaposlenih. Ujedno, kompanije neće imati dodatne administrativne poslove i troškove.

PerSu marketi

Obuka je namenjena mladima do 30 godina starosti sa najmanje trećim stepenom stručne spreme. Za vreme njenog trajanja, USAID obezbeđuje kandidatima naknadu u iznosu od 60% minimalne bruto zarade, po osnovu Ugovora o stručnom usavršavanju.

Jedan od ciljeva programa je i podrška razvoju radne snage u međuopštinskom partnerstvu a njegovoj današnjoj prezentaciji prisustvovali su i Hauard Okman, direktor USAID Projekta odrzivog lokalnog razvoja i gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Nadamo se da ćemo kroz ovaj Program ojačati saradnju između opština Zrenjanin, Kikinda i Novi Bečej i da će se nezaposleni mladi ljudi aktivno uključiti u ove obuke, izjavio je Bošnjak.

 usaid_ucesnici_projekat_zrenjanin

Okman je napomenuo da USAID subvencioniše program radne obuke iz dva, važna cilja. 

Privatni sektor je ključan za razvoj ekonomije jednog društva i neophodna je veća uključenost mladih u njegovom razvoju. Prema istraživanjima, više od 60% roditelja u Srbiji svoju decu savetuje da se ne bave privatnim poslom već da se zaposle u državnoj upravi. Ali ako bismo svi radili u javnom sektoru, ne bismo imali ekonomiju. Takođe, činjenica je da postoji neusklađenost između potreba poslodavaca i veština i znanja koje mladi poseduju. Kada pogledamo obe strane, uočavamo da su mladi obazrivi prema privatnom sektoru dok preduzetnici nisu u mogućnosti da nađu radnu snagu i razvijaju se. Shodno tome, naš Program predstavlja alat kojim se može doprineti rešenju ovog problema.

Pravo učešća u projektu imaju preduzeća sa pet i više zaposlenih. Selekcija prijavljanih firmi obaviće se do kraja novembra, a kompanije će se o ishodu obavestiti do 10. decembra. Na osnovu broja traženih kandidata svih učesnika, biće raspisan Javni poziv za agenciju za regrutovanje kandidata. Finalni odabir polaznika programa kompanije će vršiti tokom januara 2014. kako bi obuka na radnom mestu započela u februaru.

Više informacija o Programu i prijavni formular za učešće, preduzeća mogu pronaći na sajtu www.lokalnirazvoj.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh