I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Poziv na humanost – Mukotrpan život porodice Rnić

Video sam kod drugara internet i to mi se mnogo dopalo, brzo bih to sve naučio i savladao. Volim i fudbal, ali bih bio srećan da imam računar i internet – kaže Božidar Rnić (9), koji sa četiri sestre i roditeljima živi u banatskom selu Konak bez ikakvih uslova za normalno odrastanje.

Rnići žive u oronuloj kući, u delu naselja koje meštani zovu Donji Alžir. Supružnici Dragan i Slađana tu mukotrpno podižu svojih petoro dece. Najstarija je Nikoleta (15), godinu dana mlađa je Dragana, a Božidar ima devet godina. Najmlađe su Zorana (7) i Anđela (3), koja je mezimica ukućana.

 

– Nemaš gde da se skloniš da bi učio, bežim iz jedne prostorije u drugu zavisno od situacije, a tako je i sa mlađom sestrom i bratom. Mnogo nas, je pa je uvek gužva i galama. Sanjam da imam svoj sobičak, da ga opremim i skockam kako bi meni odgovaralo – govori Nikoleta, koja je završila prvi razred gimnazije u Sečnju, inače đak putnik.

PerSu marketi

Kuća u kojoj Rnići žive je sagrađena od zemljanog naboja, zidovi su potpuno oronuli i spolja i iznutra. U domu je i pod zemljani, a plafon je na nekoliko mesta otpao. Na svakom prozoru staklo je napuklo. Nema ni kupatila.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U hodniku se nalazi česma, a pod njom oveće metalno korito. Tu ukućani održavaju ličnu higijenu, tu se peru i sudovi. Bojlera nema, već se voda greje na gotovo raspalom šporetu.

 

– Ova kuća stara je sto godina, ništa ne valja – govori živahni Božidar, pokazujući na izlokane zidove.

Skromni su Rnići u prohtevima, ali se ne može skriti istina da deci mnogo toga nedostaje. Najteže je đacima, jer nemaju ni osnovnih uslova za učenje u kući sa samo dve prostorije. Dve starije sestre najviše čeznu za kupatilom, ali i kao sve devojke tog uzrasta, i o garderobi po svom ukusu. Valjala bi im i mašina za veš, jer im je dozlogrdilo da robu peru na ruke, često i u hladnoj vodi. Obe maštaju o nekom svom mirnom kutku.

– Da imam svoju sobicu sa par stvarčica u njoj, to bi mi bila neka zona slobode. Želja mi je i da bilo gde otputujem van Konaka, jer nigde nisam išla, osim jednom sa đačkom ekskurzijom u Beograd, što mi sada izgleda kao nestvarna uspomena – govori Dragana.

A Božidar, koji je srećan što ima dve starije i dve mlađe sestre, prava je čigra, živahan i rastrčan. Voli sport i igru, ali je željan da se kao njegovi vršnjaci poigra i na kompjuteru. Zorana se nada da će dočekati bolje uslove za učenje nego što su stariji imali, a mala Anđela, mezimica svih ukućana, još mašta o igračkama.

 

– Teško je podizati decu u ovakvim uslovima, trudimo se koliko god možemo da im obezbedimo bar najosnovnije. Malo je prostora pa im je teško i kod učenja i svega ostalog. Velika je sreća da deca nisu bolešljiva, jer je ova kuća baš loša za stanovanje – vajka se majka Slađana Rnić, koja se svakog dana suočava sa izazovima kako nahraniti, obući i ispratiti decu u školu.

Jer Dragan je više van kuće, on u praskozorje kreće na livadu, a vraća se kada već padne noć, pa ga dvoje najmlađe dece retko i viđaju.

ŽIVE OD ČUVANJA KRAVA

Rnići žive od naknade koju glava kuće Dragan dobija za čuvanje 30 seoskih krava. Mesečno po jednom grlu plaćaju mu 200 dinara, uz dodatak u žitu i kukuruzu, koji dobije tek kada se skinu usevi. Malo je to, pa u sezoni poljskih radova Slađana zaradi još koji dinar. Tu su i primanja od dečjeg dodatka koji imaju za četvoro dece, dok za peto dete, po zakonu, nemaju pravo.

 

Tekst preuzet iz rubrike „Srce za decu“, blic.rs http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/396739/Srce-za-decu-Bio-bih-srecan-da-imam-racunar-i-internet

Kako da pomognete:

Ukoliko želite da pošaljete novčanu pomoć ili pomoć u robi, kliknite OVDE.

Pomoć možete uplatiti na dinarski račun: 2750010221949709 90 – rsd, Societe Generale Srbija, Beograd
Možete poslati i SMS na broj 2552
Za više informacija pozovite 011/333-4-528

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh