I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Potvrđena pojava ptičjeg gripa na području Zrenjanina

Uprava za veterinu prijavila je danas pojavu „avijarne influence“ kod divljih ptica na dve lokacije na području Zrenjanina u Srednjobanatskom upravnom okrugu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zaraženo područje proglašeno je na osnovu laboratorijskih rezultata uzoraka uginulih labudova, i to u poluprečniku od najmanje tri kilometara od žarišta.

Proglašen je i prostor ugroženog područja u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od mesta nalaska uginulih labudova.

Kako se navodi u saopštenju, donetim rešenjem o proglašenju avijarne ifluence naložene su propisane mere u cilju sprečavanja bolesti i njenog širenja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

Apeluje se na vlasnike i držaoce živine zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. ;

U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno većim brojem uginuća, potrebno je blagovremeno obavestiti veterinara radi preduzimanja daljih neophodnih mera.

Izvor: Beta

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh