I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Potpisan sporazum o saradnji Zrenjanina i Uhte

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i gradonačelnik ruskog grada Uhta, Igor Nikolajevič Mihelj, potpisali su sporazum o saradnji i Protokol o namerama uspostavljanja partnerskih odnosa između ta dva grada. Zrenjanin je prvi grad u inostranstvu s kojim Uhta uspostavlja tu vrstu saradnje.

– Ovim dokumentom predviđa se učvršćivanje i razvoj prijateljskih odnosa, kao i puna podrška inicijativi za pokretanje, a zatim i realizaciju naučno-istraživačkih projekata, uspostavljanje saradnje u oblasti kulture, kao i aktiviranje kontakata među institucijama, privrednicima i drugim subjektima. Potpisivanje ovog sporazuma izazvalo je veliko interesovanje i pažnju javnosti i lokalnih medija u Uhti, a samoj svečanosti prisustvovao i ministar kulture Republike Komi – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.

uhta
Zrenjanin i Uhta imaju slične karakteristike, pa tako u Uhti danas živi oko 100 hiljada stanovnika, oba grada su obrazovni centri svojih regiona, a slično Zrenjaninu, gde je osnovano i počelo s radom preduzeće „Naftagas“, Uhta važi za grad u kom je nastala naftna industrija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, odnosno Ruske Federacije.

Sporazum o saradnji potpisan je u okviru posete delegacije iz Srbije u kojoj su bili i profesor dr Radovan Pejanović, prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta u Novom Sadu, profesor dr Milan Pavlović, dekan TF „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS Gasprom Njeft i direktor funkcije za organizaciona pitanja i Darija Vorobjeva, direktor za pitanja obrazovanja te kompanije. U Moskvi se delegaciji iz Srbije pridružila i Jelena Vasiljeva, predstavnica Stalnog predstavništva Republike Komi kod predsednika Ruske Federacije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Razlozi ove posete su višestruki – potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu, pod pokroviteljstvom NIS Gasprom Njefta sa Državnim tehnološkim univerzitetom (UGTU) u gradu Uhta, što je obavljeno 6. marta, a potpisan je i strateški sporazum o saradnji Univerziteta u Novom Sadu i UGTU, na osnovu kog će se na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ realizovati zajednički univerzitetski program – ispitivanje i tehnologija nafte i gasa, strateški program u obrazovanju, kakav se realizuje i u gradu Uhti, kolevki naftne industrije Ruske Federacije.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh