I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Potpisan Poseban kolektivni ugovor između Grada i ustanova kulture

U Zrenjaninu je danas potpisan Poseban kolektivni ugovor između sedam javnih ustanova kulture i Grada Zrenjanina kao osnivača.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predstavnici dva reprezentativna sindikata zaposlenih u oblasti kulture – Gradske Organizacije Nezavisnog sindikata radnika u kulturi i Gradske Organizacije Saveza samostalnih sindikata kulture Srbije.

IMG_3062 OBRADA 2Ovim Posebnim kolektivnim ugovorom uređuju se prava, obaveze i odgovornost zaposlenih u ustanovama kulture, i međusobni odnosi između njih i Grada Zrenjanina

„Mi smo i u ranijem periodu imali kolektivni ugovor na ovom nivou, ali je današnji ugovor usaglašen sa novim propisima i zakonima, u prvom redu sa Zakonom o kulturi, što je od velikog značaja“, rekla je za I love Zrenjanin Dragana Mihaljević, predsednica Gradske organizacije Nezavisnog sindikata radnika u kulturi Vojvodine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

„Napokon smo uspeli da postignemo dogovor sa gradom – što nam nije polazilo za rukom u slučaju prethodne vlasti. Smatram da je potpisivanje ovog Posebnog kolektivnog ugovora dobar znak da smo postali partneri novoj vlasti – što bi trebalo da bude model i za ubuduće“, istakao je Sredo Pajić, predstavnik Gradske organizacije Saveza samostalnih sindikata kulture Srbije.

IMG_3064 OBRADA

 

Posebni kolektivni ugovor zaključen je na period od 3 godine, a biće usaglašen aneksom sa novim Zakonom o radu kada on bude usvojen.

Kolektivni ugovor biće i okvir za donošenje novih ili zaključivanje važećih kolektivnih ugovora kod poslodavaca u ustanovama kulture Grada Zrenjanina.

IMG_3079 GOT„Danas je veliki dan za kulturu grada Zrenjanina – jer su završeni pregovori i postignut je sporazum“, istakla je Dubravka Bengin Bulovan, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture.

Ona je podsetila da je Zakonom predviđeno da lokalne samouprave na osnovu republičkog kolektivnog ugovora sa ustanovama kultura potpišu posebne kolektivne ugovore – koji će biti primenjivi i prilagođeni trenutnim mogućnostima na lokalu.

Ugovore da danas potpisalo 7 gradskih ustanova kulture u kojima je trenutno zaposleno preko 250 radnika.

Ovakav Posebni kolektivni ugovor do sada je potpisan samo u Beogradu i Novom Sadu.

Grad Zrenjanin na godišnjem nivou za oblast kulture izdvaja oko 250 miliona dinara – što predstavlja oko 5 % od ukupnog gradskog budžeta – i po tom iznosu je visoko pozicioniran među gradovima u državi.

„Očekujemo da proporcionalno novčanom ulaganju dobijamo i adekvatno angažovanje od strane ustanova kuluture – koje će na zadovoljstvo  svih građana rezultovati i organizovanjem bogatijih programa“, na kraju je dodala Bengin Bulovan.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh