I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Postrojenje za biogas u Zrenjaninu do oktobra 2014.

Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana“ objavilo je početkom avgusta konkurs za privatnog partnera za izgradnju buduće Toplane na biogas u Zrenjaninu. 

Konkurs je objavljen na portalu javnih nabavki i trajaće do 6. novembra.

U intervjuu za naš portal direktor zrenjaninske „Gradske toplane“ Aleksandar Starčević, izneo je glavne odrednice budućeg partnerstva, i govorio o zančaju izgradnje takvog pogona u Zrenjaninu.

On kaže da su interesovanje za ovo javno-privatno partnerstvo do sada pokazale mnoge privatne firme, pa čak i neke amabsade – koje se pojavljuju kao posrednici između privatnih preduzeća u svojim matičnim zemljama i zrenjaninske Gradske toplane.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

I love Zrenjanin: O kakvom je postrojenju reč i koliko će koštati izgradnja postrojenja?

 

Aleksandar Starčević: Postrojenje koje želimo da izgradimo koštalo bi oko 1,5 miliona evra. Polovinu novca kroz opremu za rad samog pogona, obezbedilo bi preduzeće „HOST Bio-energy installations“ kojem je holandska vlada na tenderu dodelila ovaj posao. Rok koji smo jasno definisali je oktobar mesec naredne godine – kada će i pogon početi sa proizvodnjom električne i toplotne energije iz biogasa.

Pogon na biogas je novina u oblasti energetike, a naša je želja da ovakva praksa zaživi kako u našem gradu, tako i u našoj zemlji. Izgrađeni pogon imao bi snagu od 360kw električne energije – koja bi se proizvodila iz biogasa. Proizvodnja biogasa moguća je na osnovu fermentacije biomase, odnosno fermentacije organskih sirovina dobijenih iz poljoprivredne industrije i ostataka, kao i nusproizvoda prehrambene industrije.

I love Zrenjanin: Kakvog partnera tražite i koje sve kriterijume on treba da zadovolji? Šta karakteriše buduće partnerstvo?

Aleksandar Starčević: Partner se traži iz privatnog sektora iz više razloga. Iz iskustva znamo da privatne firme efikasnije vode posao – a to je svakako ono što nam je u ovakvom projektu potrebno.

Privatni partner mora da zadovolji nekoliko uslova, prvenstveno novčana sredstva koja moraju biti uneta u ovo partnerstvo. Sredstva će biti utrošena na obezbeđivanje zemljišta za izgradnju pogona, i na izgradnju infrastrukture neophodne za rad budućeg pogona – puta, bunara i mreže kojom će se električna i toplotna energija distribuirati do potrošača. Presudni kriterijumi u odabiru privatnog partnera biće i procenat podele dobiti i broj godina na koje ćemo vezati naše partnerstvo.

I love Zrenjanin: Ko će graditi postrojenje i kakvu ulogu u tom projektu ima Grad Zrenjanin?

Aleksandar Starčević: Pogon i njegovu izgradnju vodiće Društvo posebnih namena – čija je osnovna svrha sprovođenje i realizacija javno-privatnog partnerstva.

Opremu u vrednosti od 729.000 evra nepovratne donacije holandske vlade obezbeđuje preduzeće „HOST“ iz Holandije.

Uloga Grada Zrenjanina se ogleda u tome što  je konkurisao za program „PSO-M“ – koji je pokrenula Vlada Kraljevine Holandije. Taj program se odnosi na održivi ekonomski razvoj putem poboljšanja energetske efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i podsticanjem saradnje privatnog i javnog sektora.

Gradska Uprava Grada Zrenjanina konkurisala je na tom projektu, a JKP „Gradska toplana“ je u ime grada označena kao korisnik projekta.

Uloga grada se ogleda i u obezbeđivanju 150 ha zemljišta na kojem će se proizvoditi 7.000 tona biomase. Osim te pomoći, Grad je spreman da olakša i obezbeđivanje neophodnih odobrenja i dozvola za izgradnju i funkcionisanje pogona.

I love Zrenjanin: Koliki je značaj izgradnje takvog postrojenja za JKP „Gradska toplana“, Grad Zrenjanin i same potrošače?

Aleksandar Starčević: Naš projekat je pohvaljen od strane Republičke komisije koja ocenjuje i prihvata projekte iz oblasti javno-privatnog partnerstva, i jedan je od prvih projekata takve vrste u našoj zemlji.

Postoje dve veoma bitne karakteristike ovog projekta – prva se odnosi na samu činjenicu da učestvujemo u realizaciji javno-privatnog partnerstva, a druga je to što ćemo postati deo energetski efikasne proizvodnje toplotne energije iz biogasa – odnosno iz obnovljivih izvora energije.

Naš primarni cilj je, s obzirom na to da se radi o pogonu koji nije velike snage – da pokažemo da su ovakva partnerstva moguća.

Jedan od razloga zbog kog smo se odlučili da započenemo projekat jeste i činjenica da Evropska Unija neprestano stimuliše takav oblik partnerstva i korišćenje obnovljivih izvora energije – čime se podiže nivo energetske efikasnosti kako u zemljama članicama EU tako i u slučaju naše zemlje –  koja želi da joj pristupi, kaže Starčević za I love Zrenjanin.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh