I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Postavljeno plutajuće ostrvo: Mini eko sistem na gradskom jezeru

Plutajuće ostrvo, kao primer mini ekosistema prirode, postavljeno je u petak u gradsko jezero. 

Projekat je, uz podršku grada Zrenjanina, realizovalo Udruženje građana „Pečat“ iz Zrenjanina, a idejni autor projekta je mr Nenad Nedeljkov.

zrenjanin-ostrvce-jezero2

– Jedan od načina unapređenja staništa životinjskog sveta u urbanim sredinama i vodenim površinama mogu biti i ovakva plutajuća ostrva. Veštački stvorena, ona oponašaju strukturu i funkciju prirodnih a vremenom daljim razvojem biljaka na njegovoj površini sličnost biva potpuna, navodi se na tabli koja je postavljena na obali jezera.

I Taxi Zrenjanin

Ostrvo je sačinjeno od ekološki potpuno neškodljivih materijala. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

zrenjanin-ostrvce-jezero1

Osnovu ostrva čine organski i neorganski elementi, zemljišna materija i autohtono bilje. Biljke služe kao zaštita i stanište za ptice kojima je ostrvo namenjeno, a cvetovi biljaka privlače insekte koji ih oprašuju. 

– U samoj osnovi strukture ostrva postoje šupljine kroz koje korenje biljaka prodire u vodu. Mikroorganizmi se hrane štetnim materijama te se na taj način voda prečišćava prirodnim putem, a sam koren se hrani hranljivim materijama. Takođe, u podvodnom delu ostrva ribe nalaze idealno mesto za razmnožavanje i zaštitu od sunca, navodi se u opisu projekta.

zrenjanin-ostrvce-jezero

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh