I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Postavljeno plutajuće ostrvo: Mini eko sistem na gradskom jezeru

Plutajuće ostrvo, kao primer mini ekosistema prirode, postavljeno je u petak u gradsko jezero. 

Projekat je, uz podršku grada Zrenjanina, realizovalo Udruženje građana „Pečat“ iz Zrenjanina, a idejni autor projekta je mr Nenad Nedeljkov.

zrenjanin-ostrvce-jezero2

– Jedan od načina unapređenja staništa životinjskog sveta u urbanim sredinama i vodenim površinama mogu biti i ovakva plutajuća ostrva. Veštački stvorena, ona oponašaju strukturu i funkciju prirodnih a vremenom daljim razvojem biljaka na njegovoj površini sličnost biva potpuna, navodi se na tabli koja je postavljena na obali jezera.

PerSu marketi

Ostrvo je sačinjeno od ekološki potpuno neškodljivih materijala. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

zrenjanin-ostrvce-jezero1

Osnovu ostrva čine organski i neorganski elementi, zemljišna materija i autohtono bilje. Biljke služe kao zaštita i stanište za ptice kojima je ostrvo namenjeno, a cvetovi biljaka privlače insekte koji ih oprašuju. 

– U samoj osnovi strukture ostrva postoje šupljine kroz koje korenje biljaka prodire u vodu. Mikroorganizmi se hrane štetnim materijama te se na taj način voda prečišćava prirodnim putem, a sam koren se hrani hranljivim materijama. Takođe, u podvodnom delu ostrva ribe nalaze idealno mesto za razmnožavanje i zaštitu od sunca, navodi se u opisu projekta.

zrenjanin-ostrvce-jezero

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh