I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Porodilje zadovoljne novim jelovnikom u zrenjaninskom porodilištu

Novi Pravilnik o ishrani u porodilištu stupio je na snagu 1. septembra,  a promene su vidljive i na odeljenju zrenjaninskog porodilišta.

Vodi se računa o količini obroka, raznovrsnosti namirnica, energetskoj vrednosti ali i posebnim režimima ishrane koje zahtevaju stanja poput intolerancije neku vrstu hrane, dijabetes ili hronična oboljenja.

kuhinja-bolnicka
U centralnoj kuhinji zrenjaninske bolnice svakodnevno se priprema hrana za 450-500 korisnika, što dnevno podrazumeva oko 1500 obroka, među kojima su i obroci za trudnice i porodilje. Uvođenje novog pravilnika o ishrani u porodilištu dobro je prihvaćeno kod zaposlenih, a prve reakcije žena koje održavaju stanje trudnoće ili su se porodile, govore u prilog činjenici da je promena bila neophodna.

– Bilo je potrebno ne samo postići energetsku vrednost već i uskladiti pravilan odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata, a pritom postić raznovrsnost obroka i dobar ukus. Tako dnevni jelovnik trudnica i porodilja treba da sadrži oko 2200 kilokalorija. Dodatno, za trudnice je potrebno uvesti 300, a za porodilje 450 do 500 kilokalorija. Javljaju se povećane potrebe u proteinima, pa za trudnice one iznose dodatnih šest grama dnevno, za porodilje 12 grama, i neophodno je da oni potiču od namirnica animalnog porekla poput posnih mesa, sira, mleka, jaja. Vrlo je važno zadovoljiti potrebu za dijetskim vlaknima, i to u kolilini od 25 i 30 grama dnevno. treba zadovoljiti potrebe za dijetskim vlaknima, to je 25-30g dnevno. Vodi se računa i o posebnim vrstama dijeta, a u tome nam je potrebna pomoć trudnica ili porodilja koje trebaju da skrenu pažnju ukoliko imaju neki zdravstveni problem, kaže nutricionista zrenjaninske bolnice, Jelena Kovačević.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

jelena-kovacevic-dr-sekulic
U ovoj zdravstvenoj instituciji i ranije su postojala tri glavna obroka i dve užine, a njihov kvalitet je već krajem avgusta dodatno poboljšan. Porodilje sada za doručak dobijaju hleb sa mekinjama, maslac, med, palentu u mleku, za ručak se servira čorba od povrća, musaka od krompira sa junetinom, sezonska salata, riba, dinstani pirinač, a večera podrazumeva laganiji obrok pošut proje i jogurta, gratiniranih makarona sa sirom.

Jedna od prvih mera koje smo uveli bilo je smanjenje suhomesnatih proizvoda, i bez obzira što je bi po preporuci trebalo da ih bude do dva puta nedeljno, mi idemo ka tome da ih potpuno izbacimo. Jelovnik je sada raznovrstan, a za uvođenje nekih novih namirnica potebni su i vreme i novac. Imamo saznanja da je naš budžet za hranu znatno manji u odnosu na neke bolnice koje su sličnog kapaciteta, a dobro znamo da ishrana zavisi od raspoloživog novca, zbog čega se nadamo i povećanju budžeta, rekla je Kovačevićeva medijima.

Trudnice i porodilje su danas, nakon jednog od obroka, anketirane u prisustvu medija.

– Vrlo sam zadovoljna s obzirom da je ishrana jako raznovrsna, da obuhvata i povrće, voće, u suštini sve ono što jedem kod kuće. Doručak obično podrazumeva namaze, med sa maslacem, sutlijaš, kuvano žito, za ručak dobijamo povrće i meso, priča porodilja Neda Đorđević.

Prvorotka Dragana Božunović takođe je zadovoljna jelovnikom zrenjaninske bolnice.

– Sasvim sam zadovoljna ishranom jer je raznovrsna i količinski dovoljna. Imamo tri obroka i dve užine, nema potrebe da dobijamo nešto od kuće, sve ono što nam se servira je sasvim dovoljno.

porodilje
– Hrana je vrlo obilna i raznovrsna i dobijamo po dve užine, dovoljno tečnosti, vrlo sam zadovoljna. Za doručak i večeru dobijamo laganiju hranu, ručak je jači, užine su hranljive, vitaminske, kaže jedna od trudnica smeštena na odeljenju ginekologije, Katarina Stević.

Uvedenim promenama zadovoljan je i načelnik Porođajnog odeljenja, doktor Jovan Sekulić. On kaže da je uvođenje novog pravilnika bilo nužno.

– Svakodnevno, u vizitama pratim i tu vrstu promena i mogu da primetim da su porodilje ozarenije u odnosu na raniji period. Mera Ministarstva zdravlja o poboljšanju ishrane u svim porodilištima je bila nužna, jer je hrana bila slabija, a znamo da drugo stanje trudnica zahteva i veću kalorijsku vrednost hrane, naročito onaj proteinski deo. I u porodilištu, gde imamo žene iscrpljene porođajem i trudnoćom, novi način ishrane svakako znači, a najvažnije je što žene i same mogu da primete promenu, rekao je Dr Sekulić.

Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh