I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Porodilje zadovoljne novim jelovnikom u zrenjaninskom porodilištu

Novi Pravilnik o ishrani u porodilištu stupio je na snagu 1. septembra,  a promene su vidljive i na odeljenju zrenjaninskog porodilišta.

Vodi se računa o količini obroka, raznovrsnosti namirnica, energetskoj vrednosti ali i posebnim režimima ishrane koje zahtevaju stanja poput intolerancije neku vrstu hrane, dijabetes ili hronična oboljenja.

kuhinja-bolnicka
U centralnoj kuhinji zrenjaninske bolnice svakodnevno se priprema hrana za 450-500 korisnika, što dnevno podrazumeva oko 1500 obroka, među kojima su i obroci za trudnice i porodilje. Uvođenje novog pravilnika o ishrani u porodilištu dobro je prihvaćeno kod zaposlenih, a prve reakcije žena koje održavaju stanje trudnoće ili su se porodile, govore u prilog činjenici da je promena bila neophodna.

– Bilo je potrebno ne samo postići energetsku vrednost već i uskladiti pravilan odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata, a pritom postić raznovrsnost obroka i dobar ukus. Tako dnevni jelovnik trudnica i porodilja treba da sadrži oko 2200 kilokalorija. Dodatno, za trudnice je potrebno uvesti 300, a za porodilje 450 do 500 kilokalorija. Javljaju se povećane potrebe u proteinima, pa za trudnice one iznose dodatnih šest grama dnevno, za porodilje 12 grama, i neophodno je da oni potiču od namirnica animalnog porekla poput posnih mesa, sira, mleka, jaja. Vrlo je važno zadovoljiti potrebu za dijetskim vlaknima, i to u kolilini od 25 i 30 grama dnevno. treba zadovoljiti potrebe za dijetskim vlaknima, to je 25-30g dnevno. Vodi se računa i o posebnim vrstama dijeta, a u tome nam je potrebna pomoć trudnica ili porodilja koje trebaju da skrenu pažnju ukoliko imaju neki zdravstveni problem, kaže nutricionista zrenjaninske bolnice, Jelena Kovačević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

jelena-kovacevic-dr-sekulic
U ovoj zdravstvenoj instituciji i ranije su postojala tri glavna obroka i dve užine, a njihov kvalitet je već krajem avgusta dodatno poboljšan. Porodilje sada za doručak dobijaju hleb sa mekinjama, maslac, med, palentu u mleku, za ručak se servira čorba od povrća, musaka od krompira sa junetinom, sezonska salata, riba, dinstani pirinač, a večera podrazumeva laganiji obrok pošut proje i jogurta, gratiniranih makarona sa sirom.

Jedna od prvih mera koje smo uveli bilo je smanjenje suhomesnatih proizvoda, i bez obzira što je bi po preporuci trebalo da ih bude do dva puta nedeljno, mi idemo ka tome da ih potpuno izbacimo. Jelovnik je sada raznovrstan, a za uvođenje nekih novih namirnica potebni su i vreme i novac. Imamo saznanja da je naš budžet za hranu znatno manji u odnosu na neke bolnice koje su sličnog kapaciteta, a dobro znamo da ishrana zavisi od raspoloživog novca, zbog čega se nadamo i povećanju budžeta, rekla je Kovačevićeva medijima.

Trudnice i porodilje su danas, nakon jednog od obroka, anketirane u prisustvu medija.

– Vrlo sam zadovoljna s obzirom da je ishrana jako raznovrsna, da obuhvata i povrće, voće, u suštini sve ono što jedem kod kuće. Doručak obično podrazumeva namaze, med sa maslacem, sutlijaš, kuvano žito, za ručak dobijamo povrće i meso, priča porodilja Neda Đorđević.

Prvorotka Dragana Božunović takođe je zadovoljna jelovnikom zrenjaninske bolnice.

– Sasvim sam zadovoljna ishranom jer je raznovrsna i količinski dovoljna. Imamo tri obroka i dve užine, nema potrebe da dobijamo nešto od kuće, sve ono što nam se servira je sasvim dovoljno.

porodilje
– Hrana je vrlo obilna i raznovrsna i dobijamo po dve užine, dovoljno tečnosti, vrlo sam zadovoljna. Za doručak i večeru dobijamo laganiju hranu, ručak je jači, užine su hranljive, vitaminske, kaže jedna od trudnica smeštena na odeljenju ginekologije, Katarina Stević.

Uvedenim promenama zadovoljan je i načelnik Porođajnog odeljenja, doktor Jovan Sekulić. On kaže da je uvođenje novog pravilnika bilo nužno.

– Svakodnevno, u vizitama pratim i tu vrstu promena i mogu da primetim da su porodilje ozarenije u odnosu na raniji period. Mera Ministarstva zdravlja o poboljšanju ishrane u svim porodilištima je bila nužna, jer je hrana bila slabija, a znamo da drugo stanje trudnica zahteva i veću kalorijsku vrednost hrane, naročito onaj proteinski deo. I u porodilištu, gde imamo žene iscrpljene porođajem i trudnoćom, novi način ishrane svakako znači, a najvažnije je što žene i same mogu da primete promenu, rekao je Dr Sekulić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh