I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Poražavajući podaci: Žene se ne odazivaju na skrining raka grlića materice

Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice Zrenjanin dočekuje činjenicom da je svest žena o sopstvenom zdravlju na zabrinjavajuće niskom nivou.

Ova informacija potkrepljena je podacima Savetovališta za žene Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ čije su doktorke saopštile poražavajuće podatke o izuzetno slabom odzivu žena na besplatni organizovani skrining raka grlića materice.

press-savetovaliste

Iako se žene pozivaju telefonskim putem i pozivnim pismima koja im stižu na kućnu adresu, mnoge žene ove pozive ignorišu. Doktorka Gordana Marković, načelnica Savetovališta kaže da se radi o ženama koje godinama, pa i decenijama nisu dolazile na ginekološke preglede, a da se kao izgovori za neodazivanje da provere svoje zdravlje često navode „obaveze kod kuće“, „nedostatak vremena“, „bolesti članova porodice“. Jedan broj žena izbegava preglede iz straha od dijagnoze koju bi im lekar mogao saopštiti, dok se drugi broj njih plaši samog pregleda iako je on u potpunosti bezbolan.

PerSu marketi

– U Srbiji je trenutno 17 domova zdravlja uključeno u organizovani skrining raka grlića materice. Najveći broj žena odaziva se na skrining koji se radi u Novom Sadu, a Zrenjanin je na poražavajućem pretposlednjem mestu. Od oktobra 2013. godine kada smo počeli da radimo skrining, do danas, otkrivena su četiri karcinoma, osam žena poslato je na pretrage i njihovi nalazi se čekaju, a kod 34 žene otkriveni su premaligni stadijumi karcinoma grlića materice i kod njih se sa jednom kratkom hirurškom intervencijom problem otklanja nakon čega one ostaju zdrave, kaže doktorka Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Od 1400 žena koje u Srbiji tokom jedne godine obole od karcinoma ovog tipa, njh 450 umre. U velikom broju slučajeva oboljenje se može zaustaviti i terapijom i hiruškom intervencijom, ali lekari iznova ukazuju na prevenciju.

– Seksualne slobode uzele su maha, prisutan je promiskuitet, naročito kod mladih osoba. Osnovna i najbolja prevencija koju im uvek savetujemo jeste prezervativ koji ne samo što štiti devojku od neželjene trudnoće, već je čuva i od polno prenosivih bolesti. Poslednjih par godina konstatovano je da je HPV infekcija izazvana humanim papiloma virusom u velikoj meri odgovorna za nastanak premalignih odnosno malignih bolesti grlića materice. Kod 99,8 odsto žena koje su obolele od karcinoma dokazana je HPV infekcija. Primećeno je da kod hroničnih i autosupresivnih bolesti kao što je HIV, infekcija traje duže i da za nekih 5 do 10 godina ta infekcija prelazi u malignitet. Prenošenje tog virusa ne mora biti isključivo seksualnim odnosom već i to može biti i korišćenjem zajedničkog peškira, priča dr Marković.

savetovaliste-za-zene

U Evropi u toku jedne godine od karcinoma oboli 120.000 žena, od toga 60.000 njih umre. Švajcarska je zemlja sa najmanjim brojem novootkrivenih slučajeva kracinoma grlića materice. Na poslednjem mestu nalazi se Rumunija, a Srbija je na pretposlednjem mestu. Jedina pozitivna informacija jeste podatak da je najmanja stopa mortaliteta upravo u Srednjobanatskom regionu, dok je najveća u Pirotskom okrugu. Činjenica da u evropskim zemljama poput Švajcarske postoji daleko viša svest žena o važnosti zdravlja povezuje se i sa podatkom da se u tako uređenim zemljama za neodazivanje na poziv za pregled, plaćaju visoke kazne. U srpskom zdravstvenom sistemu je sve to još na dobrovoljnoj bazi.

Doktorka Laura Onč Ekovoju radi kao supervizor za skrining raka grlića materice, i u timu sa dve sestre radi na posmatranju preparata koje se uzimaju od žena na pregledu.

– Počastvovani smo činjenicom da je Zrenjanin među prvima u Vojvodini krenuo sa skriningom grlića materice. I pored našeg ogromnog truda da ispoštujemo plan skriniga, odziv je jako slab. Mi se maksimalno trudimo i oko pozivanja i objašnjavanja u medijima ali je odziv nezadovoljavajući. Cilj ovog skrininga je da dovedemo one žene koje ne dolaze na preglede godinama. Mi smo voljni da radimo, i kod nas će naići i na stručni pregled i maksimalne napore da ostanu zdrave, kaže Onč Ekovoju.

NEZAINTERESOVANOST VEĆA I OD STRAHA OD PREGLEDA

Doktorke kažu da je bilo dana u kojima se nijedna žena nije odazovala na pregled, iako se svakodnevno njih pet pozivaju. Nedavno je u Melencima zakazana tribina na kojoj su lekari Doma zdravlja želeli da edukuju tamošnju žensku populaciju o važnosti ranog otkrivanja raka i redovnim pregledima, ali se nijedna žena nije pojavila. U prilog ovome ide i podatak da se na preglede u znatno većem broju javljaju žene iz grada od onih koje žive u selima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh