I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pomoćnik ministra pohvalio zrenjaninski agrarni budžet od 300 miliona dinara

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić posetio je danas Zrenjanin i u razgovoru sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i lokalnim poljoprivrednim proizvođačima dobio saznanja o trenutnoj situaciji na teritoriji Grada Zrenjanina.

poljo3
Katanić je pohvalio potez lokalne samouprave kojim je ove godine za agrarni budžet izdvojeno više od 300 miliona dinara.

– Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede i sledeće godine imati mogućnosti da u saradnji sa lokalnim samoupravama opredeli značajnija sredstva za razvoj agrara. Srbija kao poljoprivredna zemlja nema puno izbora nego da što više ulaže u razvoj tog sektora i da na taj način pomognem malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, rekao je Katanić na početku razgovora sa gradonačelnikom.

Janjić je rekao da su svi u lokalnoj samoupravi svesni potencijala koji poljoprivreda pruža, te da su iz tog razloga ove godine opredeljena veća sredstva.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

– U naš agrarni budžet se najviše sredstava sliva od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta i pokušavamo da tim sredstvima pomognemo poljoprivrednike u zakonskim okvirima. Ove godine smo dosta toga izdvojili poljoprivrednicima i kroz subvencije i na samom terenu kroz uređenje atarskih puteva, navodnjavanje, kopanje kanala, a takođe hoćemo da subvencionišemo intenzivnu proizvodnju ko god hoće intezivno da se bavi poljoprivredom i da uzgaja kulture za koje je potrebno navodnjavanje, grad zrenjanin će izbušiti bunare i poklanjati ih tim poljoprivrednicima. Sa milion dinara smo subvencionisali kamate za kratkoročne kredite poljoprivrednicima i koliko imam informaciju, zainteresenovanost je veoma velika. Ukoliko procenimo da je potrebno još sredstava da se to produži, mi ćemo ih izdvojiti, rekao je Janjić i istakao odličnu saradnju lokalne samouprave i Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

– Ja sam za ovih godinu dana prezadovoljna radom Poljoprivredne službe i radom svih tridesetdvoje zaposlenih. Saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima je proširena, povećan je broj njihovih dolazaka kada im je potreban savet ili uzorkovanje zemljišta i to nas raduje. Lokalna samouprava prepoznaje značaj ove službe i poljoprivredne proizvodnje te smo ove godine u zajedničkoj saradnji omogućili 4000 besplatnih uzoraka zemljišta za one poljoprivrednike koji su hteli da saznaju kakvog im je kvaliteta zemljište. Narednog meseca treba da stigne mikroskop koji je lokalna samouprava kupila u ime Poljoprivredne stručne službe koji će biti od velikog značaja, izjavila je direktorka Poljoprivredne stručne službe  Kristina Salapura.

Pomoćnik ministra posetio je dva poljoprivredna gazdinstva u Lukinom selu.

poljo7
– Ovim poslom smo počeli da se bavimo 2001. godine u nešto manjem kapacitetu, a danas smo stigli do 4500 koka nosilja. Farma je napravljena pre pet godina od naših sredstava i kredita. Od države do sada nije bilo podsticaja za živinarstvo. Proizvode plasiramo u prodavnice, na pijacu, u hotel i poslastičarnice. Na pijaci prodajemo jaja za 11, 12  i 13 dinara, a u prodavnici 10 i 11 plus PDV. Cena inputa je oko 5- 6 dinara, a cena jaja u proseku 11 dinara i za sada je isplativo, ispričao je vlasnik farme koka nosilja Osman Burgić koji je u biznis uključio i suprugu. Ova farma ostvari dnevnu isporuku od oko 2700, a u punom kapacitetu i do 3700 jaja.

poljo5
– Skoro 30 godina se bavim se bavim ovim poslom.  Godina je bila dosta teška zbog kiše koju ne pamte ni najstariji ljudi. Od nje je dosta toga propalo, a nečemu je i pomogla – kupus je trulio a paprika nikad nije bila lepša. Od države očekujem da mi pomognu da napravim  jedan hangar na proleće,kako bi mogli da lagerujemo krompir, luk i sve što proizvodimo. Plasman je razrađen jer imamo normalnu cenu i kvalitet, sarađujem sa trgovinskim lancem „Gomex“ i piljarnicama, pod plastenikom imamo 7000 kvadratnih metara, a „napolje“ imamo 40 jutara, rekao je pomoćniku ministra lokalni proizvođač Jožef Bakoš.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh