I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pomoć nezaposlenima – Centar za informisanje i profesionalno savetovanje

Sredinom prošle godine u Novom Bečeju, Novoj Crnji i Žitištu otvoreni su Klubovi za traženje posla (džob club), u Žitištu i samouslužna radna stanica, a u Filijali za zapošljavanje Zrenjanin Centar za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS).

Cilj otvaranja ovih institucija jeste pomoć nezaposlenim licima koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje da brže i lakše dođu do posla.

– U klubovima za traženje posla realizuju se obuke za sticanje znanja i veština za aktivno traženje posla: pisanje CV-a, motivacionog pisma i ostale dokumentacije za konkurisanje, priprema za razgovor sa poslodavcem. Vođa džob-kluba pored obuke pruža pomoć i podršku polaznicima. Rad u klubu se odvija grupno, trening traje jednu nedelju, a nakon toga polaznici su u prilici da koriste logistiku kluba – internet, računare, telefone. Proces traganja za poslom prati i supervizija vođe džob-kluba, kao i razmena iskustava i podrška članova kluba.  Samouslužna radna stanica za nezaposlene je informativni punkt u kome nezaposleni mogu da pretražuju informacije o objavljenim radnim mestima, kroz bazu podataka NSZ ili kroz druge izvore. Zainteresovani tražioci posla, ukucavanjem svog jedinstvenog matičnog broja (JMBG) pristupaju bazi podataka o slobodnim poslovima. Ciljne grupe CIPS-a su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, studenti, nezaposleni, zaposleni sa potrebom promene posla i ostali. CIPS je tehnički dobro opremljena institucija, u kojoj zainteresovani mogu da dobiju informacije iz sveta rada, podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Usluge se pružaju individualno i grupno, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijali Zrenjanin.

Fordomanija

Opremanje i rad ovih institucija finansirano je sredstvima Evropske unije kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“. NSZ je nosilac realizacije aktivnosti u okviru projekata finansiranih iz programa IPA „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“ EU IPA I 2012 – Podrška socijalnom razvoju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh