I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Položeni venci žrtvama „krvavog januara“

U znak sećanja na  tragičan događaj, koji su fašisti izveli nakon pravoslavnog Božića, na dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, danas su položeni  venci na spomenik na Žitnom trgu.

polaganje-venaca-9-januar-zrenjanin-1

Na današnji dan, 1942. godine, u tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu, nemački okupatori streljali su 150 komunista i njihovih simpatizera.

Istog dana mađarski fašisti počeli su masovno hapšenje i ubijanje Srba s druge strane Tise, u Bačkoj. U Đurđevu kod Žablja, Šajkašu i Gospođincima streljano je 60 Srba, što je takođe bila posledica delovanja lokalnog partizanskog odreda.

I Taxi Zrenjanin

polaganje-venaca-9-januar-zrenjanin-4

U Zrenjaninu su fašisti pogubili trideset rodoljuba, srpske i romske nacionalnosti, među kojima je bilo i skojevaca i partizana, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu. Oni su streljani u dvorištu sudskog zatvora i potom preneti na Žitni trg, gde su jedan dan visili na vešalima, u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon aprilske okupacije. Ovaj zločin, po zamisli fašista, trebalo je da slomi otpor naroda i uguši njegove slobodarske težnje, ali je samo još više pojačao svest o potrebi suprotstavljanja okupatoru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

polaganje-venaca-9-januar-zrenjanin-2

Vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, SUBNOR Grada Zrenjanina i porodica Bošnjak, a pomen ispred spomenika na Žitnom trgu služio je sveštenik Slobodan Čestić.

polaganje-venaca-9-januar-zrenjanin-3

O “krvavom januaru” 1942. godine i onome što mu je prethodilo, govorio je istoričar Miodrag Cvetić.

Ispred grada Zrenjanina vence su  položili gradonačelnik Čedomir Janjić i zamenik gradonačelnik Saša Santovac, tom prilikom gradonačelnik je istakao da naša dužnost je da se stimo naših dedova i pradedova koji su nam ostavili slobodu u amanet i ovo je najmanje što možemo da učinimo. Velika nam je čast što smo imali takve pretke istakao je on

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh