I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Janjić: Oko 90 poljoprivrednika dobilo subvencionisane kredite

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo u Kleku, vlasnika Darka Mijanovića koji je iskoristio pogodnost uzimanja subvencionisanog kratkoročnog kredita iz programa „pomoć za poljoprivrednike“.

Ove kredite sufinansirala je lokalna samouprava, izdvajanjem 10 miliona dinara iz agrarnog budžeta. Poljoprivrednici su mogli da apliciraju za iznose od 100 do 500.000 dinara, sa kamatom od 6% na godinu dana.

poljoprivreda-klek
Mijanović se poljoprivredom bavi od 1996. godine, a danas na oko 48 hektara zemljišta proizvodi ratarske i povrtarske kulture – pšenicu, kukuruz, suncokret, soju, beli luk, grašak i boraniju. U razgovoru sa gradonačelnikom, proizvođač je istakao da je ovo jedini kredit koji koristi.

– Podigao sam subvencionisani kredit od 500.000 dinara sa izuzetno povoljnom kamatom, zahvaljujući pomoći grada Zrenjanina, i utrošiću ih za nabavku semena i đubriva. Ova sredstva mi znače mnogo, kosidba je kasnila i kasne i uplate tako da ću novcem od ovog kredita uspeti da premostim i namirim troškove. Bio sam korisnik kratkoročnih poljoprivrednih kredita koji su bili aktuelni i to je bilo dobro jer se isto vraćalo godinu dana sa malom kamatom, a sada je i grad Zrenjanin uspeo to da nam ponudi, kaže Mijanović dodavši da ima plan vraćanja kredita, jer je to uostalom bio i jedan od uslova za konkurisanje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

poljoprivreda-klek1
Zadovoljni smo činjenicom da su krediti odobreni za oko 90 poljoprivrednih gazdinstava. Za 2015. godinu imamo još ambiciozniji plan za poljoprivrednike koji ćemo realizovati sa Garancijskim fondom Vojvodine, a pokušaćemo da angažujemo i neka sredstva iz republike. Oko 20 odsto bruto nacionalnog dohotka na godišnjem nivou dolazi iz oblasti agrara, i mi smo to prepoznali. Trudimo se da pomognemo našim poljoprivrednim gazdinstvima pre svega da intenziviraju svoju proizvodnju, rekao je Janjić medijima koji su imali priliku da obiđu ovo gazdinstvo u selu Klek.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh