I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Poljočuvarska služba: Najviše krađa u melenačkim atarima

Poljočuvarska služba grada Zrenjanina najveći broj krađa u atarima beleži u naseljenom mestu Melenci. Tamo je, kako kažu u ovoj službi, zaplenjeno dve tone kukuruza koje su kradljivci planirali da prisvoje za svoje potrebe.

Ova služba trenutno ima 33 poljočuvara, radnike zrenjaninskih agencija za profesionalno obezbeđivanje lica i imovine – Polar security i Patrol 023, koje su ovaj posao dobile putem tendera.

njiva

Poljočuvarima su obezbeđene uniforme sa vidnim obeležjima, a nivo opremljenosti ocenjuje se „solidnim“, osim voznog parka od četiri Lade Nive koje su nedovoljne za pokrivanje svih sela na teritoriji Grada Zrenjanina.

I Taxi Zrenjanin

– Dobro radimo, ali uvek može bolje. Poljoprivrednici su i s pravom nekada nezadovoljni, jer na selima ima dosta problema, ali trudimo se da svakim danom funkcionišemo sve bolje. Najviše se krade kukuruz, a kradljivcima pogoduje kišno vreme jer tada neometano mogu da uđu u njivu, priča kooordinator Poljočuvarske službe Branislav Lazić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Najveći broj krađa odvija se noću – kradljivci dolaze do tuđih atara biciklima, konjima, neki čak u ove pohode vode i decu. Lazić kaže da nema pravila kada su u pitanju pol i godine onih koji dolaze da kradu tuđu imovinu u atarima.

Uhvatili smo čak i decu od 14 godina. U nekim slučajevima je dolazilo i do fizičkih kontakata, a jedan poljočuvar je bio povređen. Kada uhvatimo kradljivca na delu, naš poljočuvar ga identifikuje, uzima podatke. U slučaju većih krađa, odmah se obaveštava policija. Svaki poljočuvar ima digitalni fotoaparat kojim slika i na osnovu snimka piše se prijava koja se obrađuje i prosleđuje pravnoj službi Gradske uprave, a koja se dalje šalje sudiji. Ponekad slika nije dovoljna pa moramo uključiti i svedoke, priča Lazić.

poljočuvari

U svakoj mesnoj zajednici istaknuti su ime i kontakt poljočuvara zaduženog za taj reon. U slučaju uočavanja i prijave krađe, poljočuvar izlazi na lice mesta za najkasnije dvadesetak minuta, kaže koordinator.

Pored sprečavanja krađa, u vreme priprema za jesenju setvu poljočuvari često dejstvuju i u nepredviđenim situacijama, naročito kada vlasnici atara zapale biljne ostatke, suve trave i strnjike, i odu sa njive.

U zimskom periodu učestalo je nezakonito sečenje šuma, u kojima neki vide jedino rešenje za ogrev. Poljočuvarska služba spremna je da spreči i ovu vrstu krađa.

– Bili smo smo proglašeni za najbolju Poljočuvarsku službu u Vojvodini i nadam se da ćemo i ove godine to opravdati, kaže Lazić za I love Zrenjanin.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh