I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pokvareni zubi uzročnici ozbiljnih oboljenja

Pored činjenice da karijes može da dovede do propadanja zuba, on može biti uzročnik ozbiljnih srčanih oboljenja i drugih vitalnih organa u organizmu.

Neredovne posete stomatologu, neadekvatno vođenje oralne higijene, mogu biti uvod u komplikovane procese u ljudskom telu.

U opasnosti mogu biti i one osobe koje naizgled imaju zdrave i održavane zube, a kod kojih se zapaljenski proces dešava skriveno i podmuklo.

dr-marko-kosi

PerSu marketi

– Ukoliko se karijes ne tretira pravovremeno i na pravi način, on dovodi do upale pulpe zuba. To se dešava kada mikroorganizmi iz tog karijesa prodru u pulpu, inficiraju je i dovedu do upale, pulpitisa. Ni to još nije opasno po opšte stanje pacijenta, iako su tegobe akutne, izražene, poput bola u vilici, pulsiranja, temperature, nervoze. U tom stadijumu infekcija je još uvek lokalizovana samo u krunici pulpe zuba. Međutim, ako osoba sa takvim problemom i nakon takvog stanja izbegne posetu stomatologu, a vrlo često tako i bude, sledeća faza je gangrena pulpe zuba, odnosno potpuno izumiranje tkiva pulpe i njegovo naseljavanje patogenim mikroorganizmima iz usne duplje koji u jednoj takvoj sredini jako brzo iz pulpe napreduju u okolni deo kosti. Tada imamo periapikalni proces, ozbiljno infektivno žarište u telu iz kog mikroorganizmi putem krvotoka mogu dospeti svugde, priča za portal I love Zrenjanin stomatolog dr Marko Kosi iz ordinacije „Veliki osmeh“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ukoliko je takav zub sa žarištem u gornjoj vilici, ugroženi su sinusi, oko, mozak. Infekcija u donjoj vilici omogućava prodiranje mikroorganizama u donji deo tela, uglavnom u grudnu duplju.

Kod hroničnih stanja u kojima nema simptoma zubobolje, povišene temperature, crvenila, a proces se razvija u vilici, teško je utvrditi da li mikroorganizmi krvotokom „putuju“ po organizmu i dolaze do bubrega, zglobova, srca, pluća. 

apces

Povezanost oboljenja zuba i drugih organa veoma je izražena kod kožnih oboljenja. Dermatolozi upravo osobe sa psorijazom i ekcemima šalju kod stomatologa na pregled na žarište. Tada se radi detaljni pregled zuba u koji je uključeno i rendgensko snimanje cele vilice, takozvani ortopantomogram (OPT).

Dr Kosi kaže da procesi upaljenog i pokvarenog zuba mogu ozbiljno da napreduju pre svega kod osoba koje zbog straha posete stomatologu, počnu sami da rešavaju problem. Procenjuje se da oko 80 odsto ljudi ima takvu vrstu straha. Kod akutnih stanja pribegavaju stavljanju obloga, analgetika pa i antibiotika koji u nekim stomatološkim oboljenjima uopšte nisu delotvorni. 

mandibularni

apsces

mandibul

Na pitanje šta raditi kod pomenutih „podmuklih“ stanja koji ničim ne ukazuju da se odvija unutrašnji proces, dr Kosi kaže: 

– Pored redovnih poseta, treba obratiti pažnju na tištenje u vilici, pritisak, pulsiranje, jednostavno to ne treba ignorisati.

Kada se otkrije žarišni proces, kod osoba koje imaju hronična oboljenja, maligni proces ili ozbiljno narušen imuni sistem podložan infekcijama, zub se vadi. Ovaj zrenjaninski stomatolog kaže da je važno sa zubom ukloniti i ceo proces u vilici, jer u suprotnom infekcija nastavlja da se razvija. Kod osoba čije je opšte stanje organizma dobro, pristupa se lečenju zuba otvaranjem zubnog kanala, dreniranjem, punjenjem lekom i po nekoliko puta, sve dok stomatolog na osnovu pregleda i kliničkih parametara ne proceni da je zub izlečen. Nakon toga, kanal zuba se trajno puni. U nekim situacijama se dešava da ni ovakva lečenja ne mogu da spasu zub, i problem se rešava vađenjem.

Međutim, kako stomatolozi kažu u takvim situacijama „trideset je zuba, srce je jedno“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh