I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Pokrajina uručila računare zrenjaninskim institucijama i SOS telefonu

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova organizovao je danas dodelu računara institucijama i organizacijama iz deset lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, koje se bave borbom protiv nasilja.

Računarska oprema obezbeđena je u okviru projekta „Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u AP Vojvodini“, koji je Pokrajinski sekretarijat sprovodio uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja nad ženama.

Pored opština Sombor, Vršac, Irig, Pančevo, Mali Iđoš, Kovin, Apatin i Novi Bečej, računari su dodeljeni i zrenjaninskim institucijama – Centru za socijalni rad, Policijskoj upravi Zrenjanin, Osnovnom sudu, Osnovnom javnom tužilaštvu, Prekršajnom sudu u Zrenjaninu, i jednoj od članica Mreže SOS Vojvodina, organizaciji „Zrenjaninski edukativni centar“.

urucenje-racunara

PerSu marketi

Dodela 20 računara odnosi se na uspostavljanje međusektorske saradnje institucija u zaštiti od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i razvoju evidencije o prijavljenim slučajevima nasilja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prisutnima se obratio pokrajinski sekretar Miroslav Vasin rekavši da je postignuto da se „nasilje kao pojava i pojam istera na čistinu, tako da znamo u kom je obimu izraženo“.

– U Srbiji i pokrajini postoji zajedništvo sa obrazovnim, socijalnim, političkim i drugim relevantnim institucijama u borbi protiv nasilja. I pored činjenice da je nasilje prisutno i da je u porastu, šaljemo poruku da smo u našoj zemlji objedinili institucije, te da postoji efikasan sistem evidencija, elektronskih komunikacija, a podignut je i nivo smeštajnih kapaciteta u sigurnim kućama. Pokrajinski sekretarijat pomaže ekonomskim osnaživanjem žena, kao i unapređivanjem položaja romske zajednice. Sve je to značajan doprinos ovoj borbi, a krajnji cilj je adekvatno postupanje i sankcionisanje nasilnika.

vasin
Predlog Evidencije o slučajevima nasilja u porodici koji je izradila ekspertska radna grupa u okviru projekta i koji je usvojila Vlada AP Vojvodine, predstavlja jedinstveni elektronski registar za razmenu podataka između policije, tužilaštva, sudova, zdravstvenih ustanova i centara za socijalni rad o prijavljenim slučajevima nasilja u porodičnom kontekstu. Izrađen je i softver za elektronsku obradu podataka, koji su tokom 2013. godine testirali profesionalci i profesionalke iz Zrenjanina i Sombora. Nabavljena je i računarska oprema namenjena testiranju softvera, prilikom čije izrade i testiranja je traženo mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, po čijim je preporukama postupano.

Cilj elektronske razmene podataka među relevantnim institucijama je doprinos efikasnijoj zaštiti od nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima. Na nacionalnom nivou je predlog Evidencije uključen u Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima.

cunari
Tokom prethodnog perioda, računarska oprema bila je dodeljena centrima za socijalni rad iz opština Sremska Mitrovica, Šid, Čoka, Vrbas, Senta, Kanjiža, Žitište, Nova Crnja, Novi Kneževac, Bačka Topola, Ruma, Stara Pazova, kao i nevladinim organizacijama koje su članice Mreže SOS telefona za podršku ženama u situaciji nasilja sa teritorije Vojvodine.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh