I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Pokrajina pomaže poljoprivredu, uskoro konkursi

Agrarni budžet Vojvodine za 2017. godinu iznosi osam milijardi dinara, odnosno 500 miliona više od prošlogodišnjeg. Zbog toga će i registrovana poljoprivredna gazdinstva moći da računaju na više bespovratnih sredstava. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će uskoro izaći sa svim merama podrške proizvođačima.

Prošle godine poljoprivredna gazdinstva su mogla da računaju na 800 miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava. Dobra vest je da će im ove godine za istu namenu biti na raspolaganju milijardu i 400 miliona dinara.

„To je vrlo jasan signal pokrajinske vlade i resornog sekreterijata da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku. Kroz ove mere ona će biti i ostvarena“, kaže Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Fordomanija

Vuk Radojević

Podrška mladim poljoprivrednicima

Poljoprivredna gazdinstva mogu da računaju na set mera podrške. Neke su stare, a neke potpuno nove. Interesovanja poljoprivrednika za sve i te kako ima.

„Tu se, pre svega, misli na kupovinu nove pogonske i priključne mehanizacije. Za ovu meru vlada ogromno interesovanje. A kada se stavi u kontekst podrške Fonda za razvoj poljoprivrede dobija se puna podrška poljoprivrednicima za obnovu i nabavku mehanizacije“, objašnjava naš sagovornik.

„Prvi put u Vojvodini sprovodimo meru start up programa namenjenu mladima. Dovoljno smo se deklarativno zalagali da mladi ostanu na selu i pokušaju da se bave poljoprivredom. Kroz ovu meru želimo direktno da ih stimulišemo. Mi ćemo im 75 odsto sredstava dati bespovratno kako bi oni ostali na selu i započeli poljoprivredu proizvodnju, formirali porodice i dali pun doprinos razvoju seoskih zajednica“, dodaje Radojević.

Poljoprivredna gazdinstva mogu da računaju na 850 miliona dinara za navodnjavanje, protivgradnu mrežu i plastenike

Za opremanje farmi ove godine je izdvojeno dvostruko više novca nego u 2016. Na veću podršku mogu da računaju i poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom. Za bušenje i opremanje bunara, nabavku sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža, kao i za plasteničku proizvodnju predviđeno je 850 miliona dinara. Ove mere su povezane i pružaju mogućnost prelivanja sredstava iz jedne u drugu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pokrajina podržava i uređenje atarskih puteva

Novina u radu pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu jeste i to što su osim direktno za poljoprivredna gazdinstva, sredstva odvojena i za uređenje atarskih, odnosno poljskih puteva i otresišta.

„Ova mera se primenjuje u mnogim lokalnim samoupravama širom Vojvodine. Ove godine biće podržana i od strane pokrajinske vlade. Bitno je napomenuti da će se ona sprovoditi na krajnje profesionalan način. Reč je o konkretnim projektima, sa urađenom projektnom dokumentacijom. To podrazumeva urađene puteve i otresišta koji su dugotrajni i koji će biti u interesu poljoprivrednika kako bi lakše pristupili svojim njivama“, dodao je Radojević.

Podsticajne mere značajne i za udruživanje

Udruživanje poljoprivrednika u Vojvodini i u Srbiji dobija podršku svih relevantnih institucija.

„Zadružni savez Vojvodine je referentna organizacija koja na najbolji način zastupa interese poljoprivrednika kroz udruživanje u zadruge. Podržavamo sve oblike organizovanja i udruživanja jer na nemilosrdnom slobodnom tržištu samo zajedno postajemo jači i tako možemo da tražimo svoje mesto na domaćem i na stranom tržištu“, kaže pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Mere podrške koje realizuje pokrajinski sekreterijat usmerene su u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Takođe, stimuliše se i udruživanje kako bi poljoprivrednici mogli da izgrade skladišne i mini prerađivačke kapacitete.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh