I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Podsećanje : Danas je Dan mladosti (VIDEO)

U gradovima nekadašnje SFRJ i danas će, 34 godine posle smrti Josipa Broza Tita, biti obeležen Dan mladosti koji se u tadašnjoj državi proslavljao kao rođendan doživotnog predsednika.

SLET NA STADIONU JNA
Očekuje se da će i ove, kao i svih prethodnih godina, hiljade poštovalaca njegovog lika i dela posetiti grobnicu u okviru „Memorijalnog centra 25. maj“, gde je sahranjen Broz, a prošlog oktobra i njegova udovica Jovanka.

Iako je zvanično bio rođen 4. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan. Toga dana pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ učestvovali su na tradicionalnom sletovima koji su odrzavani na tadašnjem stadionu JNA.

Po pravilu, negde iz publike ili iz središta manifestacije izlazili bi čuveni sportisti i ugledni omladinci, koji su se trčeći preko stadiona penjali do svečanih tribina, gde su bili Tito, njegova supruga i najbliži saradnici, čvrsto noseći u ruci Štafetu mladosti. Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za „voljenog predsednika“ iz svih tadašnjih republika.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

U tom trenutku, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu napominjući da je ona prethodno nošena rukama omladinaca prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Ðevđelije.

Bio je to po pravilu neradan dan i svojevrsni praznik, neka vrsta opšteg nacionalnog praznika tadašnje Jugoslavije.

Na čelu SFRJ, Tito se nalazio punih 35 godina i imao je izuzetan ugled u tadašnjem svetu. Posebno je veliki značaj, u međunarodnim odnosima, imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliku težinu.

DAN MLADOSTI 1979. GODINA:

Izvor i foto: TANJUG/Rade Prelić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh