I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Počinju preventivni zdravstveni pregledi seoskog stanovništva

ljiljana jovanovicTimovi lekara specijalista i medicinskih sestara Centra za prevenciju zrenjaninskog Doma zdravlja otpočeće uskoro obilazak seoskih sredina na teritoriji Grada Zrenjanina, radi obavljanja preventivnih pregleda uslovno zdrave populacije. Stanovništvo će moći da dobije pregled lekara specijaliste, EKG pregled, stanje vrednosti šećera u krvi i savete kako da očuva zdravlje. Prva poseta zakazana je za 29.april kada će stručni tim posetiti ambulantu u Aradcu.

Šef službe za hronična nezarazna masovna oboljenja, kardiolog dr Ljiljana Jovanović podsetila je na visok procenat kardiovaskularnih oboljenja u zemlji i hipertenziju kao osnovni uzrok. Blagovremenim prepoznavanjem i adekvatnim lečenjem hipertenzije, drastično se smanjuje rizik nastanka moždanog udara, infarkta srca i srčane insuficijencije. Upravo iz tih razloga, lečenjem uzroka oboljenja ili njegovim ranim otkrivanjem –  sprečavaju se brojne komplikacije, kaže doktorka Jovanović.

– Cilj je da obilaskom seoskih ambulanti eventualno detektujemo da li u toj uslovno zdravoj populaciji ima faktora rizika i oboljenja, i da – ukoliko ima takvih bolesnika – reagujemo tako što ćemo ih usmeriti u odgovarajuće zdravstvene stanice na blagovremeno lečenje. Nakon posete Aradcu, 26.aprila idemo u Melence, zatim Perlez, Elemir, Čentu, Ečku i ostala sela. Za sada će ta naša dinamika posećivanja sela biti jednomesečna. Činjenica je da smo zatrpani kurativnim pregledima, naše stanovništvo je bolesno, liste čekanja na preglede su pune i moramo razmišljati u pravcu prevencije – pojasnila je Jovanović.

centar z aprevenciju

I Taxi Zrenjanin

Služba za hronično nezarazna masovna oboljenja koja obuhvata Savetovalište za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i Savetovalište za prevenciju dijabeta, u toku 2012.godine izvršila je više od 43.000 preventivnih pregleda. I pored tako velikog broja, lekari smatraju da se građanstvo ne odaziva u očekivanoj meri i da je zdravstvena kultura na niskom nivou. Doktorka Jovanović kaže da se mora raditi na edukaciji pacijenata, i da je pristup lekara veoma bitan za uspeh u lečenju. “Individualna posvećenost i adekvatan stepen poverenja na relaciji lekar-pacijent, jeste ono što pacijenta motiviše da se bori za svoje zdravlje“, rekla je Jovanović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh