I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Počinje realizacija projekta „Recikliraj ekološki“ namenjena osnovcima

Savremena galerija Zrenjanin i Udruženje građana „La-la lend“ organizovaće u sledećoj nedelji projekat „Recikliraj ekološki“ namenjen deci mlađeg školskog uzrasta, sa ciljem podizanja njihove svesti o brizi i očuvanju životne sredine.

U edukativne radionice biće uključeni učenici osnovnih škola u gradu i škole u Ečki, a procenjuje se da će kroz projekat proći oko 500 dece.

reciklaza

– Deca će kroz edukativne radionice koje će se održavati u salonu Savremene galerije i parku Kaštela u Ečki učestvovati u razvrstavanju otpada i kroz konkretne primere učiti o načinu njihovog odlaganja i različitim mogućnostima koje nudi recikliranje otpadnog materijala. Jedan od načina jeste upravo upotreba otpadnog materijala u umetnosti. Na ovaj način pratimo trendove savremenih umetnika i institucija. Naime, savremeni umetnici kroz svoja dela više ne izražavaju emocije i vizije, već stavove koji se tiču društveno političkih tema, i upravo ih tako, kroz kulturu i umetnost na jedan jasniji način približavaju ljudima. Mi smo i ranije pokazali da idemo u korak sa savremenim trendovima u kulturi i umetnosti, naročito kroz organizovanje Umetničke kolonije Ečka koja se tradicionalno održava u dvorcu Kaštel u Ečki. Tamo su se ranije umetnici inspirisali pejzažima, a danas se sve više govori o odnosu čoveka prema prirodi, i zato je tematika susreta umetnika u prošloj godini bila posvećena ekološkim problemima i upotrebi reciklažnog materijala u umetnosti, pojasnila je kustoskinja galerije Sunčica Lambić Fenjčev.

PerSu marketi

Deca će u radionicama raditi sa različitim vrstama materijala – plastičnim flašama, starom hartijom, kesama, ambalažama od kartona, i svim onim materijalima koji se nakon jednokratne upotrebe bacaju, a koji se mogu kreativno iskoristiti.

pressUčesnici projekta „Recikliraj ekološki“ u Gradskom press centru

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Radionice će voditi Aleksandra Jolović iz udruženja „La-la lend“ i Jelica Milivojev iz Savremene galerije, a u predavanjima će učestvovati i profesorka Aleksandra Rodić iz srednje Poljoprivredne škole.

Plan je da se nakon edukativnih, teorijskih i praktičnih radionica u salonu Svremene galerije i u Ečki, 3. aprila održi izložba najuspešnijih dečijih radova. Pored toga, na proleće će biti održan i praktični deo projekta – sadnja drveća.

– U deo projekta koji podrazumeva sadnju drveća biće uključena srednja Poljoprivredna škola i u tom delu će i građani moći da se uvere da radimo na očuvanju životne sredine. Lokacija će biti uži centar grada, a početak sadnje planira se za proleće, rekla je Jolović.

Ovaj kreativni projekat namenjen deci podržao je Grad Zrenjanin, a u Savremenoj galeriji kažu da će se i ubuduće uključivati u rad sa decom u kojoj vide i svoju buduću publiku.

– Mi smo i ranije organizovali radionice za decu i nailazili smo na izuzetno dobar odziv i interesovanje dece i roditelja. Mi smo srećni što možemo da izađemo u susret našim malim sugrađanima, da im omogućimo da dolaze i posećuju Savremenu galeriju i da kroz te radionice rade na sebi, rekao je direktor te isntitucije kulture Igor Dostanić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh