I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Počinje prolećna sezona na Carskoj bari

Zima je pokazala svoju snažnu moć preplićući se datumski sa prolećem koje strpljivo čeka svojih „pet minuta“…Flora i fauna spremni su za buđenje i već za nekoliko dana, kada se najavljuje nagli porast dnevnih temperatura, Carska bara otvoriće ovogodišnju sezonu za ljubitelje prirode i brojne turiste. Atraktivni sadržaji poput vožnje brodom, fotosafarija, staze zdravlja, mogu se zaokružiti ponudom obližnjeg restorana i hotela „Sibila“ koji nude sve kvalitetnu i vrhunsku uslugu.

Carska bara je dobila naziv zahvaljujući vladarima koji su je pohodili a među njima su bili i austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, i srpski kralj Aleksandar Karađorđević sa svojim svitama. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, raznovrsnost staništa – močvara, šuma i livada, a posebno prisustvo velikog broja različitih vrsta ptica, svrstali su taj prostor u specijalni rezervat prirode “ Stari Begej – Carska bara”.

carska

Na zvaničnom sajtu domaćina navodi se zanimljivo uputstvo :

“Kada bismo na karti Srbije podvukli prave linije između Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, veoma blizu geometrijskog centra dobijenog trougla, nalazi se plava površina nepravilnog oblika. Naravno, to je način da u kartografskom prikazu označimo vodene površine. Zaista, negde u težištu, između tri grada nalazi se prostrano i čisto, plavo ogledalo ukrašeno zbijenim trakama trske i ševara, stepa i vrbaka. Tu leži Carska bara…

I Taxi Zrenjanin

Ovo poznato stecište ptica nalazi se u međurečju Tise i Begeja. Najbliža naselja su: Belo Blato, Perlez, Ečka, Lukino Selo i Stajićevo. Danas je gotovo nemoguće odrediti da li je nekada davno Begej promenio tok i izlio se na desnu obalu, ili je Tisa “prekoračila” na levu, tek, u prošlosti se na ovom prostoru protezalo bezbroj većih i manjih močvara…“

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Carska bara

Danas, prostorom rezervata prirode dominiraju vlažna staništa Tiganjica, Carska bara, Perleska bara i korito Starog Begeja.

Posebna prirodna vrednost tog prostora je impozantna kolonija ptica, oko 250 vrsta od kojih su 140 stanarice a 110 selice, zbog čega je Carska bara jedna od najznačajnijih ornitoloških stanica u Evropi. Kako je to jedno od važnih odmorišta na migracionom putu ptica silica, neke vrste tu borave jedva desetak dana, a neke poput divljih gusaka iz Sibira, tu i zimuju. Na Carskoj bari se gnezdi svih osam vrsta evropskih čaplji zbpog čega je čaplja postala zaštitni znak rezervata. U toj bogatoj i raznovrsnoj koloniji  ptica česti su i pelikani, orao belorepan, livadske i močvarne eje, kormorani, kopci…

carska bara5

U mozaičnom rasporedu šumske, livadske, stepske i močvarne vegetacije, svoje stanište pronašle su i neke retke i zaštićene vrste biljaka: beli lokvanj, slatinska palamida, borak, žuti lokvanj, gorocvet, močvarna orhideja, vodeni orašak, kamforika, slatinski ljutić. Među vrbama, topolama, jasenovima, divljim ružama i kupinjacima, svoje stanište pronašla je i zanimljiva populacija insekata : vilin konjic, vodene stenice, mali jelenak, mošusna strižibuba, bubamare, a među sisarima pripadnici retkih i ugroženih vrsta su vidre i divlje mačke. Svet gmizavaca upotpunjuju barska kornjača, belouška, livadski gušter, smuk..

Delovi rezervata koji su stalno pod vodom i površine koje se povremeno plave, predstavljaju veliki vodeni prostor za prirodnu reprodukciju riba koje tu dolaze na mrest i ishranu iz Starog Begeja. Riblja fauna je bogata i raznovrsna – čak 20 vrsta riba iz sedam familija među kojima su štuka, smuđ, šaran, crvenperka, deverika, bodorka i jaz.

U Rezervatu postoje i ribe koje se nalaze na spisku prirodnih retkosti Vojvodine. Jedna od njih je i gavčica koja je pravi prirodni indikator kvaliteta voda.

Raznolikost prirodnih fenomena, bogatstvo vrsta i ekoloških procesa, pejzaži neverovatne i neuobičajene lepote prirodom slikanih akvarela predstavljaju okosnicu turističkog proizvoda Carske bare, gde se pored čistog posmatranja vode, kao posebnog ugođaja, može i ribariti, prepustiti se posmatranju ptica, i uživati u nekoj od aktivnosti u okviru razvijenog ekološkog turizma.

Izvor : Srbija Travel, I love Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh