I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Počela zamena vode u gradskim jezerima

Redovna zamena jedne trećine vode u gradskim jezerima započeta je pre nekoliko dana od „jezera 3“ kod zgrade suda.

Proces je počeo spuštanjem nivoa vode jezera za jedan metar, zbog čega je i vodoskok u jezeru isključen i biće van funkcije sve dok se nivo vode ne podigne za oko 50 centimentara.

jezero

Zamena vode vrši se pet dana nedeljno u dve smene i planirano je da traje oko dve nedelje. Voda koja se prečisti na prečišćivaču, koji se nalazi kod jezera 1, poseduje projektovni kvalitet, pa je svakim danom kvalitet vode u jezeru na sve većem nivou, a nakon zamene biće u skladu sa predviđenim normama, odnosno kvalitet vode će biti u drugoj klasi, kažu u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

PerSu marketi

Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi i time bi se u slučaju da postoji mogućnost poribljavanja, stvorili neophodni uslovi da se bez problema održava zahtevani nivo kvaliteta vode.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U mesecima kada radi prečišćivač svakodnevno se vrši kontrola vode koja iz njega izlazi, a u periodima kada prečišćivač nije u funkciji jednom nedeljno se vrši kontrola vode u jezerima 1 i 3, uzimaju se uzorci sa dva mesta iz svakog jezera i to na onim mestima gde se očekuje da je voda najlošijeg kvaliteta. Kontrola na jezerima 2a i 2b se ne vrši od 2010. godine kada je ono pretvoreno u građevinsko zemljište. Paralelno sa zamenom vode izvršeno je i košenje trave oko jezera 3 i jezera 1, navode u „Vodovodu“.

Zamena vode u jezeru 1 započeće kada se izvrši zamena dotrajalih tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej, nakon čega će se podići nivo vode u jezeru da bi se izvršilo podvodno sečenje trave i podvodnog bilja, i nakon fizičkog uklanjanja istih izvršiće se i zamena vode u ovom jezeru.

Podsećamo da je tokom aprila sprovedena akcija u kojoj su ronioci vršili podvodno uklanjanje bilja i rastinja u jezeru 1 kod Žitoprodukta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh