I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ples Orionida noćas na našem nebu

Iako nam ovih dana gusti oblaci brane pogled ka zvezdama i ostalim nebeskim telima, za ljubitelje astronomije donosimo nekoliko zanimljivosti o pojavama koje mogu da se posmatraju sa našeg područja.

U noći između 21. i 22. oktobra ukoliko to atmosferske prilike budu dozvolie, moći će da se vide Orionidi. Orionidi su meteori koji pripadaju istoimenom meteorskom roju. Radijant Orionida nalazi se u sazvežđu Orion po čemu su i dobili naziv.  Orionidi se pojavljuju između 2. oktobra i 7. novembra, a vrhunac njihovog pojavljivanja je 21. oktobar. Poreklo Orionida dolazi od Halejevog kometa odnosno materije koju ona za sobom ostavlja.

delta_aquaridi

Budući da su noći sve hladnije, a za posmatranje ove pojave potrebno je ostati napolju i po više sati (maksimalan broj koji može da se spazi u toku jedne noći je dvadeset) u novije vreme  taj posao za čoveka obavljaju sve bolje i napretkom tehnologije sve osetljivije kamere. Mesec neće jako smetati u posmatranju ove pojave.

PerSu marketi

Što se tiče ostalih nebeskih tela na zapadu je moguće videti Veneru koja je sve sjajnija. Planet Mars moguće je videti u sazvežđu Strelca. U ovom periodu godine na južnom nebu vidi se zvezda Folmahaut – jedna od 20 najsjajnijih zvezda na nebu, a nalazi se u sazvežđu Riba. Naša prva komšijska galaksija Andromeda nalazi nam se u zenitu. Oko ponoći je moguće videti sjajno jezgro ove galaksije tačno iznad naših glava. Kada se gleda astronomskim instrumentim,a Andromeda je na noćnom nebu četiri puta veća od našeg Meseca. U samo svitanje na istočnom nebu moguće je videti Merkur i Jupiter.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh