I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Stoka u Tomaševcu obolela od „Plavog jezika“

Načelnik Srednjobanatskog upavnog okruga Dušan Šijan obratio se danas medijima povodom rešenja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti „Plavi jezik“ i preduzimanja odgovarajućih mera radi njenog suzbijanja.

dusan-sijan

Šijan je U skladu sa rešenjem Ministarstva poljoprivrede i direkcije uprave za veterinu, sazvao vanrednu sednicu Saveta okruga u proširenom sastavu na kom su bili predstavnici svih pet lokalnih samouprava, zamenik načelnika veterinarske inspekcije, direktor veterinarskog instituta u Zrenjaninu, direktor poljoprivredne službe, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i svi direktori veterinarskih stanica koje rade na teritoriji Srednjebanatskog upravnog okruga.

Po rešenju koj smo dobili od Ministarstva poljoprivrede i uprave za veterinu, u naseljenom mestu Tomaševac evidentirane su tri životinje koje su obolele od bolesti „Plavi jezik“, zbog čega je proglašeno područjem na kom se pojavila zaraza u prečniku od 50 km a na njih se dodaje još 50 km kada se proglašavaju mere ugroženosti. Nema mesta panici, sve radimo preventivno i u skladu zakonom propisanim merama.

PerSu marketi

Naš okrug je poznat po razvijenom stočarstvu, radimo na tome da pomognemo našim stočarima ali ćemo isto tako postupiti po naređenju koje smo dobili od ministarstva veterinarske uprave – da se izvrši i dezinfekcija objekata, da se unište insekti koji su prenosioci ove bolesti. U narednih nekoliko dana biće tretirani i pašnjaci i priobalje, isto tako u dogovoru sa načelnim ljudima, u svih pet lokalnih samouprava sa prvim danima proleća ponovo će biti tretirana priobalja i pašnjaci kako bi uništili larve i kako bi stočari mogli normalno da napasaju stoku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U vreme trajanja ovih sankcija biće zabranjena kretanja u prečniku od 20 km od mesta gde je evidentirana bolest, biće zabranjen promet  stoke, to je privremenog karaktera tako da nema mesta za paniku, sve je u okviru redovnih mera zaštite ovakvih vrsta bolesti. U pitanju su tri grla ovce koja su u istom domaćinstvu, izdvojene su i pod nadzorom veterinarske inspekcije i veterinarskog instituta.

Ove godine  su klimatski uslovi bili takvi da je bilo dosta kiše i mogućnosti za razvoj insekata koji su prenosioci ove bolesti, naveo je Šijan.

 

Bolest plavog jezika – BPJ ili kataralna groznica ovaca  je akutno virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza, goveda, jelena i divljih preživara.

Javlja se enzootski, u vidu prirodno žarišnih infekcija a prenosi se hematofagnim insektima (komarci iz roda Culicoides, krpelji, obadi).

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh