I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Stoka u Tomaševcu obolela od „Plavog jezika“

Načelnik Srednjobanatskog upavnog okruga Dušan Šijan obratio se danas medijima povodom rešenja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti „Plavi jezik“ i preduzimanja odgovarajućih mera radi njenog suzbijanja.

dusan-sijan

Šijan je U skladu sa rešenjem Ministarstva poljoprivrede i direkcije uprave za veterinu, sazvao vanrednu sednicu Saveta okruga u proširenom sastavu na kom su bili predstavnici svih pet lokalnih samouprava, zamenik načelnika veterinarske inspekcije, direktor veterinarskog instituta u Zrenjaninu, direktor poljoprivredne službe, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova i svi direktori veterinarskih stanica koje rade na teritoriji Srednjebanatskog upravnog okruga.

Po rešenju koj smo dobili od Ministarstva poljoprivrede i uprave za veterinu, u naseljenom mestu Tomaševac evidentirane su tri životinje koje su obolele od bolesti „Plavi jezik“, zbog čega je proglašeno područjem na kom se pojavila zaraza u prečniku od 50 km a na njih se dodaje još 50 km kada se proglašavaju mere ugroženosti. Nema mesta panici, sve radimo preventivno i u skladu zakonom propisanim merama.

I Taxi Zrenjanin

Naš okrug je poznat po razvijenom stočarstvu, radimo na tome da pomognemo našim stočarima ali ćemo isto tako postupiti po naređenju koje smo dobili od ministarstva veterinarske uprave – da se izvrši i dezinfekcija objekata, da se unište insekti koji su prenosioci ove bolesti. U narednih nekoliko dana biće tretirani i pašnjaci i priobalje, isto tako u dogovoru sa načelnim ljudima, u svih pet lokalnih samouprava sa prvim danima proleća ponovo će biti tretirana priobalja i pašnjaci kako bi uništili larve i kako bi stočari mogli normalno da napasaju stoku.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U vreme trajanja ovih sankcija biće zabranjena kretanja u prečniku od 20 km od mesta gde je evidentirana bolest, biće zabranjen promet  stoke, to je privremenog karaktera tako da nema mesta za paniku, sve je u okviru redovnih mera zaštite ovakvih vrsta bolesti. U pitanju su tri grla ovce koja su u istom domaćinstvu, izdvojene su i pod nadzorom veterinarske inspekcije i veterinarskog instituta.

Ove godine  su klimatski uslovi bili takvi da je bilo dosta kiše i mogućnosti za razvoj insekata koji su prenosioci ove bolesti, naveo je Šijan.

 

Bolest plavog jezika – BPJ ili kataralna groznica ovaca  je akutno virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza, goveda, jelena i divljih preživara.

Javlja se enzootski, u vidu prirodno žarišnih infekcija a prenosi se hematofagnim insektima (komarci iz roda Culicoides, krpelji, obadi).

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh