I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pitajte psihologa : Problemi sa sinom

Poštovana,

Naš sin ima 26 godina i student je treće godine, koju je po treći put upisao 2012/2013. Kako tvrdi, ima još 5 nepoloženih stručnih ispita, živi u stanu sa ocem, majkom i sestrom (koja je trenutno na studijama u drugom gradu). On ne želi da se posveti ispitima na pravi način, niti da preuzme bilo kakve stalne obaveze u domaćinstvu, bez inicijative je u rešavanju bilo kog problema, bez respekta prema članovima uže i šire porodice, vrlo često se vulgarno ponaša… Ranije se ozbiljnije bavio košarkom, ali je nakon kratkog boravka u Americi, prestao da trenira… Ne prihvata da stanuje s nekim drugim studentom u stanu i deli troškove stanovanja (što je predlagano radi sticanja samostalnosti u odnosu na roditelje), već insistira da stanuje sam, što ne prihvatamo iz više razloga. Iza sebe ostavlja najčešće nered počev od kuhinje, njegove spavaće sobe, kupatila, odeće, torbe sa knjigama, pa nadalje.

Nakon povratka iz Amerike stavio je do znanja da roditelji ne trebaju da znaju  s kim se druži, kad će se vratiti noću iz izlaska, gde izlazi, kad i koje ispite polaže, da li ih je položio… Takođe je  stavio do znanja da je tajna čime se bavi na računaru, njegova prijava je pod šifrom. Sve se produbilo kupovinom mobilnog  telefona i paketa koji je omogućio pristup na internet. Od tada je još više smanjio normalnu komunikaciju sa ostalim članovima porodice.

U međusobnim odnosima je poteškoća bilo počev od osnovne škole, posebno kada je bilo reči o njegovom površnom odnosu prema izvršavanju obaveza, pri čemu je sve kritike osporavao prethodnim rezultatima. Još od početka studija je odbijao da uzima privatne časove da bi nadoknadio propuštene tokom redovnog školovanja (uz prvobitna objašnjenja da ne želi da mu se prebaci da su nam troškovi uvećani zbog njegovih časova, kakva sad ne navodi za troškove koji su manje opravdani : mobilni, internet, teretana). Više i ne insistiramo na fakultetu, nego na njegovom opredeljenju da li da radi (povremeni poslovi) i studira ili samo radi ili samo studira, ali se on ne izjašnjava o tome. Vreme provodi noću na računaru ili na mobilnom telefomu i spavanju do posle 12 sati. Napominjemo i da je pre 2-3 meseca od MENSE stigao rezultat da je njegov IQ 140, i da pripada procentu od oko 5% populacije?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Cela situacija je toliko složena da ne znamo šta dalje učiniti, i koji potez povući a da ne bude pogrešan – da li mobilni telefon oduzeti uz obrazloženje da svoje obaveze nije ispunio pa mu i ne pripada, da li vrata od njegove sobe skloniti radi uvida šta u sobi radi, šta finansirati od njegovih zahteva a šta uskratiti. Ne prihvata ni da volontira na nekim poslovima, što mu je predlagano, a za uzvrat da se deo njegovih aktivnosti finansira. Čini se da je najgore ništa ne preduzimati. Situaciju čini komplikovanim i činjenica da on ne želi ni o čemu da se konkretno izjasni, a takođe nije voljan da zajedno sa nama potraži stručnu pomoć u rešavanju prisutnih problema. Molimo za hitan odgovor.

Zabrinuti roditelji

pitajte-psihologa

Tokom čitanja vašeg pisma primetna je izvesna distanca sa vaše strane prema ponašanju vašeg sina što se u pojedinim rečenicama jasno prepoznaje, kao na primer: „…živi u stanu sa majkom, ocem i sestrom…”. Stiče se utisak da neka vaša očekivanja u vezi sa različitim mogućnostima i postignućima vašeg sina nisu ispunjena. Postavlja se pitanje koliko su vaša očekivanja u vezi sa navedenim u skladu sa očekivanjima vašeg sina u odnosu na njegova interesovanja, mogućnosti i postignuća prema sebi? Takođe, čini mi se, s obzirom da vaš sin ima 26 godina, da možda prelazite granicu po pitanju vaše odgovornosti u vezi sa nekim njegovim odlukama koje se odnose na njegov intimni prostor. Dominira jedan kritički ton u celom vašem obraćanju. Kritike koje ste uputili na njegovo ponašanje su dosta uopštene, a opet niste naveli da li postoji dogovor u vezi sa tim koja su pravila koja vi ukućani treba da poštujete. Ako su to opet samo očekivanja koja nisu izrečena kao pravila ili ako čak i jesu ali ne postoji doslednost u primeni nekih sankcija koje opet treba da su stvar dogovora, onda je izvesno da dolazi do nesporazuma pa i konflikta.

Šta je to što biste pohvalili u ponašanju vašeg sina?

Koliko ste u mogućnosti da nakon mog obraćanja vama, preduzmete nešto konretno po pitanju rešavanja problema s obzirom da vam nisam dala ni jedan primer onoga što dobro radite ili u čemu ispravno postupate? Realna pohvala je nešto što motiviše sagovornika i tako doprinosi  promeni onog ponašanja koje doživljavamo kao smetnju ili problem, a na koje upućujemo kritiku!

Konsultacije sa psihologom, Aleksandrom Golubović

aleksandragolubovic5@gmail.com , 064/4241016

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh