I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pitajte psihologa: Patnja zbog neuzvraćene ljubavi

PITANJE ČITATELJKE:

Poštovana,

Već duže vrijeme imam problem koji pokušavam riješiti ali bezuspješno, zbog toga sam odlučila potražiti Vaš savjet. Moj momak i ja smo osam mjeseci u vezi. Na pocetku veze, prva dva mjeseca, veza je bila odlična, nas odnos je bio fenomenalan, ja sam poštovala njega, on je poštovao mene i koliko je on ulagao u vezu, ulagala sam i ja. Međutim, taj odnos se iznenadno promijenio iz meni nepoznatih razloga. Moj momak je počeo da mi prekida na pozive, ignoriše ih i ne odgovara na poruke. Ja sam ta koja ga zove stalno, on mene nikad, a pretpostavljam da bi trebalo biti suprotno. Pitala sam ga koji je razlog toga a on mi je davao odgovore tipa: da nema kredita, da je zvuk iskljucen na mobitelu, da nije čuo i slično. Međutim svaki put kad smo izašli, ukoliko bi ga nazvao neko od njegovih prijatelja on bi se javio, zato jer je zvuk bio uključen, ili bi im uzvratio porukom. Osjećam se nepoštovano s njegove strane, jer mene nikada ne zove, ne poklanja mi dovoljno pažnje i poštovanja, dok drugima odgovara na pozive, pa čak i on sam ih zove.

Mislila sam da sam ja prioritet nad drugima u njegovom životu, jer je govorio da život bez mene ne bi imao smisao. Ali smatrala sam da se ponekad može desiti da ja trebam zvati jer možda on preživljava neki loš period života, ili je to samo ono u šta ja želim da vjerujem, jer u tom slučaju taj loši period života traje predugo. Nedugo poslije toga njegovi roditelji su počeli da rade iste stvari, da mi prekidaju pozive ako vide da ja zovem. Pitala sam ga zašto to rade, a on je govorio kako mu je tad bilo loše, kako se nije zdravstveno dobro osjećao pa su oni prekidali za njega. Jako malo vremena provodi sa mnom, u poslednja dva mjeseca smo možda izašli desetak puta. Za moj rođendan mi je poslao poruku na Viberu koja se sastojala od svega 5-6 rečenica, zvala sam ga da dođe ali je reekao da je zauzet, i obecao mi je da ćemo proslaviti rođendan narednog vikenda, ali prošla su 4 mjeseca i nismo ga proslavili. Počeo je da mi šalje poruke tipa ‘spremi se, dolazim za sat vremena’, a nakon sat vremena on ne može doći i nikad ne objasni razlog toga. Izlazi sa svojim prijateljima na koncerte, utakmice i na piće skoro svaki dan, mene nikada nije odveo u restoran ili na utakmicu iako sam ja to zatražila od njega. On je kao izgovor koristio to što mi se možda neko od njegovih prijatelja neće svidjeti.

Njegovi roditelji imaju nešto protiv mene, ili bar to ja tako mislim. Neki dan je došao da razgovaramo o ovome, razgovarali smo više puta, međutim ja sam samo pričala a on je samo šutio, kao i svaki put. Neki dan, raspravljali smo se i ja sam ga pitala da li bi on sa mnom raskinuo kada bi mu njegovi roditelji to zatražili, i on je tri puta vrlo jasno i hladno rekao da bi, ukoliko bi to tražila oba roditelja. Za mene je to bila šokantna vijest, sve što sam uložila u ovu vezu je propalo u samo jednoj sekundi, svi razgovori sa njim bili su samo izgubljeno vrijeme i više nisam znala ko je on, jer to nije ista osoba kao na početku veze. Vidjela sam jednom prilikom poruku na njegovom telefonu, od njegove mame, koja je glasila: ‘ostavi je, reci joj ako se ja upetljam neće biti dobro’, On je još uvijek u drugom gradu, poslao mi je samo jednu poruku i reko da ce ući na Viber kada završi nešto, prošlo je puno vremena i još uvijek se nije javio, zovem ga na telefon, on prekida pozive ili ih ignoriše. Svi moji prijatelji kojima sam ispričala rekli su istu stvar – da ga ostavim. Ali ja to ne mogu da uradim, to bi za mene bila stvar koju ne bih mogla preći. Previše mi je stalo da bih to uradila. Nadam se da ćete imati neki savjet uz pomoć kojeg ću ja možda uspjeti riješiti ovaj problem.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Lijep pozdrav.

„Neuzvraćena ljubav“

patnja
ODGOVOR PSIHOLOGA:

Poštovana,

razumem da prolazite kroz težak period. U svakoj sferi života s’vremena na vreme imamo teške trenutke, a čini se kao da su ljubavni problemi uvek oni koji su najkonfuzniji i nekako nikada nismo sigurni koji je pravi korak. Vrlo često ono što dodatno komplikuje ljubavni problem jeste to što nismo sigurni šta je ono što druga strana želi ili koji su motivi njenog ponašanja. Svi problemi koji uključuju međuljudske odnose su dodatno otežani iz razloga što naše misli, emocije i ponašanja nisu same, već uvek uključuju misli, ponašanja i emocije druge osobe. Kako mi utičemo na drugu osobu, tako i ona utiče na nas.

Što se tiče vašeg problem, na osnovu onoga što ste mi napisali ja mogu da zaključim da ste imali 2 meseca kvalitetne veze koja vas je ispunjavala. Na žalost, emotivne veze ne uspeju uvek savršeno i nekada se ne završe onako kako bismo mi želeli ili kako smo planirali. Iz onoga što ste mi napisali ja mogu da zaključim da kvalitet vaše veze nije više onakav kakav je bio i da to više nije veza koja vas ispunjava. Razloge vašeg partnera za sadašnje ponašanje ili prekid veze ne možemo znati, možemo samo da nagađamo. Ali, čak i tada to će biti samo naše konstrukcije i nagađanja onoga što se dešava u njegovim mislima. Ali, ono što možete da uradite jeste da sami sebi postavite pitanje „Da li želim da ostanem u ovoj emotivnoj vezi?“ Ne vezi kakva je bila, već vezi kakva je sada. Razmotrite dobiti i štete od ostajanja u vezi kao i dobiti i štete od prekida veze. Zapišite ih na papir. Onda ćete imati jasniju sliku i lakše doneti odluku. Vro često se držimo za nešto samo iz straha od toga šta nas čeka kada se pustimo. Ali, razmislite, da li vam je zaista toliko prijatno i da li se osećate sigurno držeći se za to? Šta je najlošija stvar koja može da vam se desi ako se pustite?

Sa druge strane, koliko god nam je teško da pustimo potrebno je da se setimo da mi nismo sami u toj vezi i da ukoliko druga osoba želi da prekine emotivnu vezu ne možemo je na silu zadržati. Možemo da pokušavamo, ali time samo trošimo energiju i radimo protiv sebe i svoje dobrobiti.

Razumem da vam je teško da prekinete odnos u koji ste emotivno ulagali i ja vam ne mogu reći koju odluku da donesete, ali vas mogu savetovati da razmislite o tome koliko je korisno za vas da ostajete u ovom odnosu. Koliko vas to psihiči, emotivno i fizički troši? Razumem da vam deluje nepodnošljivo da raskinete vezu, ali sve stvari u životu su, koliko god bile teške, ipak podnošljive. Razmislite koliko ste do sada teških stvari doživeli, ali ste ipak i dalje tu, podneli ste ih i nastavili dalje.

Dipl. psiholog Sloboda Katanić

Pitanja za psihologa možete dostavljati putem adrese ilovezrenjanin@gmail.com

Individualnu psihoterapiju i savetovanje možete zakazati na br telefona: 065/5415-899

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh