I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pitajte psihologa: Kad profesija postane prepreka u braku

Poštovana, preko mi je potreban vaš savet. U braku sam dve godine, imamo ćerkicu od 1,5 godinu. Inače se jako dobro slažemo, i jedini problem je to što suprug želi da se bavi pevanjem, a ja se nikako ne slažem sa tim. Smatram da je to profesija koja nikako nije za porodičnog čoveka, da nosi dosta loših stvari sa sobom i da totalno remeti koncepciju jedne normalne i zdrave porodice. Molim vas, kažite mi kako da rešim ovaj problem. Kako da mu predočim da je za dobrobit svih nas bolje da se bavi dnevnim poslom? Hvala puno.

„Profesija“

psiholog

Deo rečenice „Smatram da je to profesija koja nikako nije za porodičnog čoveka…“ zvuči pomalo isključivo, pa bi se mogli izvesti nerealni zaključci da ljudi koji se bave određenim zanimanjem ne mogu ili nemaju pravo na porodični život u odnosu na neka druga zanimanja.

I Taxi Zrenjanin

Izbor profesije je aspekt života svakog od nas sa kojim se u velikoj meri identifikujemo, „Ja sam – trgovac, ekonomista, novinar, poslastičar, hirurg, bravar, učitelj“, jer u najvećoj meri proističe iz naše ličnosti, naših potreba. Svako sputavanje onoga što jesmo ne može da da dugoročno dobre rezultate. Kada osećamo da smo ostvareni, ispunjeni i zadovoljni poslom koji obavljamo, tada mnogo lakše izlazimo na kraj sa mnogim ograničenjima i nesporazumima koji su sastavni deo svakodnevnog života jer u tome „ja sam…“ osećamo da je to polje u kome se dobro snalazimo, vladamo, uživamo. Međutim, kada posao radimo samo iz razloga da bismo obezbedili osnovnu egzistenciju ili zato što okolina misli da je to dobro za nas, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva je trenutan i nezadovoljstvo može da preplavi osobu što onda može da se odrazi i na odnose tog lica sa bliskim osobama. Vaš suprug želi da se bavi pevanjem, a Vi ste uverenja da to nije dobro za harmoničnost vaših odnosa. Da li biste imali isti stav da je Vaš suprug hirurg, vatrogasac, terenski radnik, odnosno da takvim izborom zanimanja ne može da provodi vreme sa porodicom onako kako biste Vi voleli?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Drugim rečima, nameće se pitanje da li je reč o samoj profesiji koja je za vas iz nekog vašeg razloga neprihvatljiva ili je reč zaista o posebnoj strukturi vremena koja vama ne odgovara, a koju bi to zanimanje nametnulo. Posao pevača zahteva češće angažovanje u poslepodnevnim i večernjim satima. Da li ste pokušali da razmotrite prednost takve organizacije vremena za vašu porodicu ?

Pretpostavljam da vam suprugovo interesovanje za muziku nije potpuna novina. Sa druge strane, kažete da se jako dobro slažete, što pretpostavljam podrazumeva međusobno razumevanje, uvažavanje i prihvatanje, što je naravno veoma važno za skladan i uspešan brak. Vaš suprug može pristati na Vaše zahteve jer ste mu vi i dete bitni, ali tako moguće zapostavlja drugu veoma važnu ulogu – onu profesionalnu. Dobro preispitajte šta je to što kod vas proizvodi takav otpor prema izboru zanimanja Vašeg supruga.

 

Pitanja psihologu Aleksandri Golubović možete postaviti putem adrese

psiholog@ilovezrenjanin.com, ili zakazati konsultaciju pozivanjem broja 064/4241016

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh