I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pitajte Gradsku upravu – odgovor stiže za 48 sati

Informacioni „Sistem 48 sati“ implementiran je pre mesec dana u okviru Kancelarije brzih odgovora u zrenjaninskoj Gradskoj kući.

Cilj uvođenja ovog sistema jeste efikasnija i brža komunikacija između građana – sa jedne strane, i Gradske uprave, javnih preduzeća, inspekcija, komunalne policije i drugih institucija na drugoj strani.

IMG_2830 OBRADASistem građanima omogućava da na nekoliko načina prijave probleme sa kojima se susreću. Jedan od načina je da to učine putem web prezentacije. U okviru zvanične internet prezentacije Grada Zrenjanina postavljen je link koji vodi ka portalu „Sistem 48″odnosno do web formulara putem kojeg građani 24 časa dnevno mogu da prijave problem.

Na istoj prezentaciji nalaze se i brojevi mobilnih i fiksnih telefona putem kojih se takođe može vršiti prijavljivanje problema – ali samo u toku radnog vremena operatera.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

IMG_2836 OBRADANakon što građani prijave određeni problem, operateri ga pregledaju i prosleđuju nadležnoj instituciji koja je zadužena za njegovo rešavanje. Od tog momenta, u narednih 48 sati – nadležne institucije trebaju da odreaguju na problem koji im je prosleđen.

Svaka promena na sistemu automatski je vidljiva na portalu – pa građani mogu da prate tok rešavanja problema koji su prijavili. Kada je problem konačno rešen, ili ga je ipak nemoguće rešiti – operater je dužan da obavesti osobu koja ga je prijavila.

Zrenjanin je jedan od prvih gradova u Srbiji u kojem je počeo da se primenjuje „Sistem 48“, a nakon mesec dana njegovog rada, rezultati su više nego zadovoljavajući.

IMG_2824 obrada 3„Utisci su jako pozitivni i građani se zaista često javljaju i skreću nam pažnju na probleme sa kojima se najčešće susreću.

Do sada smo imali 21 prijavljen slučaj – od kojih je 19 rešeno u roku od nekoliko dana od prijavljivanja.

Građani su do sada najčešće prijavljivali slučajeve vezane za javnu rasvetu, održavanje javnih zelenih površina, parkiranje na javnim površinama, loše regulisanu saobraćajnu signalizaciju, održavanje autobuskih stajališta, izlivanje kišne i fekalne kanalizacije kao i na abnormalno visok iznos računa za SON“, rekla je za I love Zrenjanin Silvija Kajari, operater na „Sistemu 48“.

Ona je dodala da je najveći broj dosadašnjih slučajeva prijavljen putem mejla, ali nije retka pojava ni da građani svoje probleme prijavljuju putem telefona, pa čak i ličnim dolaskom.

„Iako je „Sistem 48“ u funkciji svega mesec dana – od građana već dobijamo pohvale za efikasno rešavanje njihovih problema. Moram da istaknem da imamo izuzetno dobru saradnju i sa javnim preduzećima – koja nam zaista izlaze u susret na taj način što ozbiljno shvataju probleme građana koje im prosleđujemo i trude se da ih reše u što kraćem vremenskom roku“, dodaje Kajari.

IMG_2831 OBRADADa je „Sistem 48“ počeo zaista dobro da funkcioniše dokazuju i pohvale od strane Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat“, kao i veliki procenat rešenih problema – koji ovaj zrenjaninski Informacioni sistem svrstava među najuspešnije u Srbiji.

„Zaista se trudimo da uvedemo brojne inovacije u funkcionisanje ovog Sistema – kako bi se on razlikovao od „Sistema 48“ u drugim gradovima. Već postoje ideje da se on nadogradi da bi postao još brži i efikasniji“, rekao nam je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

On je istakao da će jedan od ciljeva za naredni period biti davanje mogućnosti građanima da postavljaju pitanja i iznose svoje probleme i iz drugih oblasti – koje nisu obuhvaćene „Sistemima 48“ u drugim gradovima.

„Planiramo i da napravimo aplikaciju za mobilne telefone – kako bi građani čak i sa ulice mogli da prijave problem, fotografišu ga i pošalju nam sliku direktno sa lica mesta“, najavljuje naš sagovornik.

U cilju informisanja građana o postojanju „Sistema 48“ i njegove upotrebe ovih dana je počela i podela flajera na kućne adrese.

IMG_2825 OBRADA„Građani uz račune za plaćanje neke komunalne usluge dobijaju i flajere sa brojevima telefona, mejl adresom i kratkim opisom „Sistema 48“. Cilj nam je da svaka osoba zna za postojanje ove nove usluge u Gradskoj kući i da dokažemo da radimo u službi svih građana. Ovakav princip funkcionisanja je dobar za sve nas, jer sa jedne strane omogućuje kratke vremenske intervale za rešavanje problema građana, a sa druge strane umreženu komunikaciju između Gradske kuće i javnih preduzeća – čija je obaveza da omoguće što kvalitetniji život građanima“, podsetio je Radišić.

Kancelarija brzih odgovora će, zajedno sa „Sistemom 48“ sati već tokom sledeće nedelje biti premeštena u sobu broj 29 – preko puta portirnice u Gradskoj kući.

Nova Kancelarija će biti prostranija ali i dostupnija za sve zainteresovane građane.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh