I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pijačari traže smanjenje – uprava pijace povećanje cene zakupa

Prodavci na centralnoj gradskoj pijaci zatražili su od Gradske uprave smanjenje cene zakupa nepuna dva meseca nakon što je Javno komunalno preduzeće „Pijace i parkinzi“ koje upravlja pijacom, zatražilo povećanje zakupa u visini od oko 10%. Uprava je nastupila sa stavom da je dužna da ostvaruje prihode i puni budžet grada, dok se zakupci žale na izuzetno slabu prodaju, naročito u zimskom periodu. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je pijacu i razgovarao sa predstavnicima obe strane. Gradska uprava, budući da je osnivač „Pijaca i parkinga“, trebala bi da da poslednju reč u nastaloj situaciji.

– Problema ima mnogo, od toga da je ovo „mrtav“ grad do visokih nameta koje treba da plaćamo. Ako želim da budem uzoran, da se registrujem, plaćam zakup tezge i obaveze prema državi to me mesečno košta 17.000 dinara, a nekada za ceo mesec zaradim 25.000 dinara i jasno vam je koliku zaradu ostvarujem. Upravi „Pijaca i parkinga“ mesečno plaćam 7000 dinara za dva dužna metra tezge u robnom delu, a za te pare u gradu može da se nađe mnogo manji lokal koji nije na otvorenom. Problem imamo i sa prokišnjavanjem nadstrešnice, i sa rasporedom tezgi koje su zgusnute i zbijene, zbog čega ljudi ne vole ni da zađu u ove redve – požalio se  Zrenjaninac Miladin Stupar koji osam godina prodaje robu na pijaci.

Janjic i zakupci tezgi Zrenjanin

Zamenik gradonačelnika u razgovoru sa zakupcima tezgi

PerSu marketi

Prodavci su ujednačeni u mišljenju da višak praznih tezgi treba izmestiti kako bi se napravio veći razmak između redova, jer kako kažu, za razliku od zelene pijace, u robnom delu ima mnogo kabastih proizvoda zbog kojih je, naročito u pijačnim danima, nemoguće provlačiti se. Oni kažu i da ima dana kada ne zarade ni jedan dinar, zbog čega su osmišljavali razne načine kojima bi promenili situaciju. Svojevremeno su podržali inicijativu „Pijaca i parkinga“ da se na pijaci uvede autobuska linija kako bi privukli narod, dok druga ideja – da se na tom lokalitetu otvori šalter Pošte, nije realizovana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Napravili smo predlog cenovnika da se cena poveća u skladu sa zakonskim mogućnostima, u visini rasta cena na malo, međutim zakupcima je i ovo što sada plaćaju mnogo jer kupaca nema. Praktično smo u začaranom krugu. Uprava našeg preduzeća nije menjala cenu u poslednje tri godine, a kao javno preduzeće imamo obavezu da punimo budžet, ostvarujemo prihode i vršimo investiciona ulaganja. Imamo dobru saradnju sa zakupcima, i pokušavamo da rešimo probleme, ali Grad je tu da iznese konačnu reč o cenama – kaže Žika Živadinović, pomoćnik direktora preduzeća „Pijace i parkinzi“.

Pijaca Zrenjanin

Zakupci – Ima dana kada ne zarade „ni jedan dinar“

Cena zakupa tezge sa zatvorenim boksom iznosi 3.507,00 dinara po dužnom metru, a prema Živadinovićevim rečima, veliki broj trgovaca dolazi samo u vreme pijačnih dana – utorkom, četvrtkom i subotom, jer je ostalim danima prodaja izuzetno loša. Uprava preduzeća je u skladu sa mišljenjem zakupaca, tri puta podnela zahtev za otvaranje šaltera Pošte, ali nije naišla na pozitivan odgovor.
Ovu inicijativu će podržati i lokalna samouprava, potvrdio je Čedomir Janjić, koji je najavio da će gradska vlast sagledati probleme na pijaci i pokšati da iznađe najbolje rešenje za obe strane.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh