I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pet načina kako da utoplite dom u najhladnijim danima

Ako živite u loše izolovanom domu, kao što je sa mnogima u Srbiji slučaj, sa dolaskom zime počinjete da strahujete od hladnoće i od računa. Ovo su neki mali trikovi za malo više komfora…

Roland Enos, profesor biomehanike na Hal univerzitetu u tekstu za The Conversation izdvaja pet jednostavnih načina da se dom izoluje od hladnoće.

zima

1. Zatvarajte zavese noću

PerSu marketi

Tokom dana, prozori propuštaju više energije nego što je ispuštaju; sunčeva svetlost može ući kroz staklo, ali je prozor nepropusan za infracrveno zračenje koje nastoji da pobegne. Noću, međutim, prozori od jednostrukog stakla mogu postati izuzetno hladni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U viktorijanskoj kući prof. Enosa u kojoj on održava temperaturu oko 20°C, infracrvena kamera tokom ledenih noći pokazuje da se unutrašnja temperatura stakla spušta i do 7°C. Čak i dvostruko zastakljeni prozori nisu sjajni izolatori i njihova temperatura može pasti na oko 14°C. To dovodi do gubitaka energije od 50 do 100 vati po metru kvadratnom, što je jednako energiji jedne klasične sijalice.

Najbolji način da se spreči ovaj gubitak jeste da se zavese zatvore i spuste roletne čim padne mrak. One pružaju dodatnu prepreku gubitku toplote, doprinose izolaciji i smanjuju promaju. Kako navodi prof. Enos, njegove jeftine roletne podižu unutrašnju površinsku temperaturu na 16°C, a draperi je podignu do sobne temperature, minimizirajući gubitak toplote i čineći sobu prijatnijom.

2. Prekrijte zidove

Čvrsti zidovi od cigle ili kamena bolji su izolatori od stakla, ali se i oni ipak hlade i propuštaju dosta toplote. U kući prof. Enosa spoljni zidovi su 16-17°C, odnosno 3-4°C su hladniji od vazduha u prostoriji iako su napravljeni od peščara debljine 50 cm.

Na sreću, gubitak toplote se može značajno smanjiti pokrivanjem zidova slikom ili ogledalom. Čak i poster dodaje dodatni sloj izolacije, podižući unutrašnju površinsku temperaturu za oko 1°C i smanjujući gubitak energije za oko četvrtine. Uramljene slike ili ogledala su još bolji, iako su skuplji. Oni su, prema rečima prof. Enosa, izuzetno efikasni.

Najbolje od svega su police za knjige. Prof. Enos živi sa strastvenim bibliofilom, a njene knjige su izvanredni izolatori. Rikne redova knjiga u njihovoj radnoj sobi imaju skoro sobnu temperaturu, što ovu prostoriju čini prijatnom i toplom. Termički gledano, štampane knjige su neuporedivo superiornije u odnosu na elektronske.

3. Prekrijte ulazna vrata

Vrata mogu propuštati promaju, a tanka i ponekad zastakljena vrata veoma su slabi izolatori. Njihova temperatura pada i na 10-15°C tokom hladnih noći. Prekrivanje vrata i okolnog zida debelim, postavljenim zavesama može eliminisati skoro sav gubitak toplote.

4. Koristite paravane

Ostatak vesti pročitajte ne portalu penzin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh