I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Pažljivo sutra-posmatranje pomračenja može ozbiljno da ošteti vid

Sutrašnje pomračenje Sunca koje će na nebu iznad Srbije biti vidljivo od 9.40 časova pa do podneva može biti i opasno – stoga, pamet u glavu.

Na internet stranici Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ naglašava se da se direktnim posmatranjem Sunca kao i ostalim nepodesnim načinima mogu trajno oštetiti vid i oprema!

pos,atranje

SUNCE SE NIKADA NE SME POSMATRATI DIREKTNO

Ovo upozorenje, naglašava domaće astronomsko društvo, treba shvatiti potpuno ozbiljno i postupati u skladu sa rečenim jer posledice mogu biti trajno loše – kako po posmatrača tako i po opremu. Sunce je snažan izvor svetlosti i toplote. Imajući u vidu da je oko organ koji ne oseća bol, njegovim izlaganjem Suncu, čak i kada nam ne smeta, možemo oštetiti, pa i izgubiti vid.

PerSu marketi

Treba imati u vidu da Sunce snažno zrači i u delovima elektromagnetnog spektra koje naše oko ne vidi, ali koji su u stanju da ostave posledice. Ovde se ima u vidu ultravioletno zračenje. Takođe, nepravilnim izlaganjem optičkih instrumenata Suncu moguće ih je oštetiti usled delovanja izuzetno visokih temperatura koje se razvijaju u žiži.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

DOK GLEDATE, OČI NE BOLE: SLEPILO NASTUPA POSLE NEKOLIKO SATI

Ukoliko ste nepažljivi prilikom posmatranja može se desiti da dobijete tzv. slepilo pomračenja odnosno da vam mrežnjača izgori. U trenutku nezaštićenog gledanja nećete osetiti da vam se oštećuju ćelije oka (u mrežnjači ne postoje receptori bola) nego tek nekoliko sati kasnije pojaviće se simptomi slepila.

Jedino se prilikom totalnog pomračenja Sunca, kada je ono zaklonjeno Mesecom, može bezbedno gledati. Čak i ako je 99 odsto sunčevog diska pokriveno Mesecom, sunčev srp koji se tada pojavljuje nije bezbedan za gledanje golim okom jer moze izazvati oštećenje mrežnjače.

Bezbedno je koristiti kameru obscuru, teleskop, dvogled.

ZAŠTITITE OČI

Ukoliko želimo da direktno posmatramo Sunce, tada se koriste posebno napravljeni filteri koji štite od zračenja jer su presvučeni slojem hroma ili aluminijuma poput, recimo, zavarivačkog stakla. Sličan tome je i filter po imenu majlar koji je posebno napravljen za ovu svrhu. Mnogi amateri koriste negative crno-belog filma ili negative razvijenih filmova sa fotografijama na njima, ali ni oni nisu bezbedni. Kao ni sunčane naočari, diskete, diskovi…

Izvor: Kurir.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh