I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Patke se kljunovima bore protiv leda (VIDEO)

Zima poslednjih nekoliko dana pokazuje svoje najoštrije zube.

Ekstremne hladnoće koje u nekim krajevima nisu zabeležene u poslednjih 70 godina pričinjavaju mnoge teškoće ljudima ali isto tako i životinjama. Na centralnom jezeru u Zrenjaninu ledena kora gotovo je potpuno okovala površinu jezera, a labudovi i patke čuvaju poslednju oazu nezaleđene površine u blizini „suvog mosta“. Našom kamerom uhvatili smo i jednu malu lisku, a u ovoj teškoj situaciji ove tri vrste ptica koje se inače baš i ne druže zajedničkim snagama pokušavaju da zaustave nadirući led i reše zajedničku nevolju.

Patke kljunovima grickaju ledenu koru u nameri da očuvaju vodenu oazu

PerSu marketi

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama u izuzetno hladnim danima koji su pogodili Srbiju ovog januara. Ekstremne hladnoće posebno su opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i čija mala tela su najizloženija smrzavanju. Ovim pticama možete pomoći ako ih nahranite suncokretom, lomljenim žitaricama ili jabukama, a tokom dana im ponudite i svežu nezaleđenu pijaću vodu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na našim vodama  tokom zime boravi i do 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u barama, ritovima, jezerima, na rekama i ribnjacima koji u ovakvim danima brzo zalede. Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem – kažu u ovom društvu.

U video prilogu pogledajte kako izgleda vodena oaza na gradskom jezeru i kako se ptice bore sa ledom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh