I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Od Nove godine nove cene parkiranja

Gradsko veće je na poslednjoj sednici odobrilo Predlog Odluke o promeni cena parking karata u Zrenjaninu. Pored promene cena, izvršeno je i novo zoniranje naplate parkiranja. Pojedine ulice su iz niže prešle u višu zonu, dok će se u nekim drugim, parkiranje ubuduće naplaćivati po nižoj tarifi.

Cene dnevnih karata su višestruko snižene, što bi trebalo da podstakne vozače da ih više koriste, kažu u JKP “Pijace i parkinzi”.

PerSu marketi

Nova godina donosi i nove cene parkiranja u Zrenjaninu.

“Menjaju se cene parkiranja na sat. Sat parkiranja u zelenoj zoni biće 30, u žutoj 40, a u crvenoj 50 dinara. Međutim, cene koje se odnose na pretplatne karte, bilo da su one mesečne, šestomesečne ili godišnje, su ostale iste. Tu se ništa nije menjalo. Znači, iako je parkiranje po satu poskupelo, pretplatne karte nisu poskupele za taj procenat“, kaže Darko Dankulov, rukovodilac Odeljenja za poslove parkiranja i poslove bezbednosti u JKP “Pijace i parkinzi”.

Darko Dankulov

Niže cene dnevnih karata za parkiranje

Dok parkiranje na sat poskupljuje, dnevne karte pojeftinjuju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dnevne karte su u ranijem periodu ljudi slabo koristili. Koštale su od 300 do 500 dinara zavisno od zone. Sada smo ih drastično pojeftinili i kreću se od 100 do 200 dinara. Cena dnevne karte u zelenoj zoni je nekada bila 300 dinara, a sada je 100, u žutoj je bila 400, a sada je 150, dok je u crvenoj bila 500, a sada je 200 dinara. Nadamo se da će to dati rezultata. Ako, na primer, sat parkiranja u zelenoj zoni košta 30 dinara, a ceo dan 100, više se isplati ta dnevna karta. S njom 24 sata možete da se parkirate bilo gde u gradu u zelenoj zoni. Ko kupi dnevnu kartu u crvenoj zoni, može da se parkira čitavog dana u svim zonama“, dodaje naš sagovornik.

Nove zone za parkiranje

Izmene zoniranja podrazumevaju i promenu ulica koje ulaze u sastav neke zone.

„Nemanjina ulica više nije crvena zona, već je spuštena u žutu zonu, pošto su i tehničke karakteristike ulice malo lošije. Ulica Narodnog fronta je ranije bila u zelenoj zoni. Sada direktno udara na pešačku zonu, pa je ona svrstana u žutu zonu. Crvena zona je proširena za ulicu Svetozara Markovića. Bilo je zahteva od strane Direkcije za izgradnju i uređenje grada ranije, da se ta ulica obeleži i da se samim tim uspori saobraćaj u tom delu grada“.

„Osim toga, ukidanjem mogućnosti da se vozila parkiraju u Gimnazijskoj ulici, smanjen je prostor za parkiranje u najužem centru grada. Ulica Svetozara Markovića je opravdano svrstana u ulice u kojima će se omogućiti i naplaćivati parkriranje. Prvom prilikom kada se steknu uslovi to ćemo i obeležiti“, objašnjava Darko Dankulov.

„Iz odluke o naplati parkiranja izbrisane su ulice oko bolnice. Ranije se tu naplaćivalo parikranje, neko vreme se već ne naplaćuje. Tako da nema svrhe da one tu više stoje, jer ne ulaze u deo ulica u kojima se parkiranje naplaćuje“, kaže naš sagovornik.

Parkiranje na posebnim parkiralištima

Novom odlukom je parkiranje na posebnim parkiralištima izjednačeno sa parkiranjem u žutoj zoni.

„Ideja je bila da svi oni koji kupe pretplatnu kartu za žutu zonu, kupovinom odgovarajućeg bar-koda ili proksimiti kartice, mogu da se parkiraju i na posebnim parkiralištima. Žuta zona je obod centra grada, pa je naša ideja da oni koji već imaju pretplatnu kartu za žutu zonu, mogu da dođu relativno blizu centra grada tako što bi parkirali na posebnim parkiralištima svoja vozila. To su parking Žitni trg, Prevlaka, Tiršova – iza Gradske kuće. To je jako blizu centra grada“, kaže rukovodilac Odeljenja za poslove parkiranja i bezbednosti u JKP „Pijace i parkinzi“.

Svi invalidi imaju pravo na invalidske karte za parkiranje

Proširuje se i mogućnost za dobijanje invalidskih karata za parkiranje.

„Do sada su se povlastice odnosile na invalidna i hendikepirana lica sa stepenom invaliditeta od 20 do 100 posto. Sada su u kategoriju invalidskih karata uključeni svi invalidi, bez obzira na procenat invalidnosti. Donošenjem odgovarajuće dokumentacije mi im izdajemo invalidsku kartu. Cena koju će oni plaćati ostaje 5 posto od komecijalne cene. Tu se ništa ne menja, samo je proširen krug onih koji imaju pravo na tu kartu“, objašnjava Darko Dankulov.

Proširen je i krug onih koji ne plaćaju parkiranje. Osim vozila inspekcijskih službi koje su i do sada bile oslobođene plaćanja parkinga, od sada se odluka odnosi i na vozila gradske uprave.

Odnošenje vozila i sa parkinga

Odlukom je omogućeno da se i vozila koja su parkirana na parking prostoru mogu ukloniti paukom ukoliko vlasnik ne plaća parkiranje.

„Ranije se dešavalo da su vozila koja imaju registarske tablice koje nisu sa teritorije Srbije, parkirana na označenim parking mestima, ali njihovi vlasnici ne žele da plaćaju parkiranje. Uz to, ne žele ni da uklone vozila. To nam je dosta pravilo problema. Sada je odlukom definisano da takva vozila pauk može da podigne i odnese na naš parking i da troškove odnošenja vozila snosi vlasnik vozila“, kaže naš sagovornik.

U planu uređenje ulica za parking i parkirališta

Na spisku ulica u kojima je moguća naplata parkiranja, a u kojima se ne sprovodi jeste i Gundulićeva ulica.

„Tu postoje tehnički problemi zbog kojih se parkiranje ne naplaćuje. Potrebno uraditi određene građevinske zahvate u smislu proširenja saobraćajnice da bi parking mesta mogla da se obeleže i da bi parkiranje moglo da se naplaćuje. Kada to budemo priveli nameni i tu će početi naplata parkiranja“, objašnjava Darko Dankulov.

Slična situacija je i sa parkinzima kod saobraćajnog SUP-a u blizini autobuske stanice i iza Dečjeg dispanzera. Iako su oni uglavnom opremljeni, treba ih privesti nameni, kažu u JKP „Pijace i parkinzi“. To podrazumeva obeležavanje odgovarajućom signalizacijom. Ukoliko sve bude teklo po planu od proleća bi i na tim parkinzima mogla da počne naplata parkiranja.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh