I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Paori privremeno odblokirali uljare – država na potezu

Zemljoradnici u Srednjobanatskom okrugu, nakon šestodnevnog protesta, sklonili su traktore parkirane ispred teretnih i fabričkih ulaza u zrenjaninski „Dijamant“ i novocrnjansku uljaru „Banat“.

Traktore su uklonili u išcekivanju rezultata razgovora sa prerađivačima suncokreta, najavljenih u Ministarstvu poljoprivrede za kraj sedmice.

poljo

Predsednik Udruženja zemljoradnika u Zrenjaninu Ognjen Rackov  izjavio je Tanjugu da je, posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i rukovodstvom Fabrike ulja „Dijamant“, Upravni odbor zemljoradnika Zrenjanina u ponedeljak u popodnevnim satima odlučio da traktori budu pomereni sa ulaza u fabrički krug i ispred Upravne zgrade „Dijamanta“.

PerSu marketi

Tako je „Dijamant“ privremo odblokiran, a posle rezultata najavljenih razgovora za kraj sedmice u Ministarstvu poljoprivrede, zrenjaninski zemljoradnici će odlučiti o daljim merama, rekao je Rackov.
Burno je bilo i u opštini Nova Crnja, gde je Upravni odbor

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Udruženja zemljoradnika, posle dužeg većanja, odlučio da ratari oslobode ulaz u Fabriku ulja „Banat“ i traktore parkiraju sa strane.

„Odlučili smo da do četvrtka odblokiramo uljaru, u očekivanju rezultata danas najavljenih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, ali i pod pritiskom, jer je policija počela da piše krivične prijave protiv zemljoradnika koji su u protestu, zbog niske cene suncokreta, doterali traktore isped uljare“, rekao je predsenik novocrnjanskog Udruženja zemljoradnika Petar Matijević.

VISOKI ZAHTEVI RATARA

Član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan rekao je agenciji Beta da je Vučić jutros na razgovor primio poljoprivrednike koji blokiraju uljaru „Dijamant“ iz Zrenjanina, dodavši da je, prema njihovom saznanju, za sredu zakazan razgovor s predstavnicima uljara.

Negovan je ponovio da od Vlade pre svega traže da posreduje u pregovorima sa otkupljivačima i pomogne da se cena suncokreta poveća sa sadašnjih 24 na 45 dinara po kilogramu.

Poljoprivrednici traže da Vučić suzbije „kartelsko ponašanje u industriji ulja“ i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

Traže i dodatni otkup pšenice i kukuruza i suncokreta za potrebe Robnih rezervi.

suncokret

ALEKSANDAR VUČIĆ : RAZGOVORI SA ULJARAMA U NAREDNA DVA DANA

Predstavnici uljara upozorili su da blokade poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnim cenama suncokreta ugrožavaju njihovo poslovanje i dovodi u pitanje otkup ovogodišnjeg roda suncokreta.

Vučić je najavio razgovore sa predstavnicima uljara u naredna dva dana, naglašavajući da će država uraditi sve što može da pomogne poljoprivrednicima, ali tržišni principi moraju da funkcionišu.

„Mi smo njima rekli u šta se ne mešamo. U cenu berzanske robe Vlada ne može da se meša, postoji tršište. Nekada je cena 50 dinara, nekada je 16“, rekao je Vučić.

On je istakao da će Vlada pokušati da pomogne poljoprivrednim proizvođačima tako što će u razgovoru sa predstavnicima uljara videti koliko može da se koriguje cena, kako bi oni možda manje zaradili, a da poljoprivrednici bar nešto zarade.

Vučić je rekao da sa poljoprivrednim proizvođačima nije razgovarao o tome da li će se oni povući sa puteva.

„To je njihovo pravo, ali razumeju da država radi sve što može da im pomogne“, rekao je Vučić.

Izvor : Tanjug  Foto : Blic, RTV

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh