I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Paljenje badnjaka u pravoslavnim hramovima u Zrenjaninu

Svečanom liturgijom i paljenjem badnjaka u Hramu Uspenja presvete Bogorodice obeležen je dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Badnjak je pred mnogobrojnim okupljenim vernicima osveštao otac Radomir Nađalin.

– Toplota koju mi sada osećamo paljenjem ovog drveta koje simboliše prvu vatru zapaljenu u hladnoj Vitlejemskoj noći, da zagreje tek rođenog bogomladenca Isusa Hrista – neka ogreje i naše duše. Ovaj dan obeležavamo velikom ljubavlju, dobrom voljom, sa željom da se i u našim domovima večeras simbolično rodi bogomladenac Isus. Čestitam u ime Srpske Pravoslavne crkve, svim vernicima koji slave rođenje Isusa Hrista – badnje veče i nastupajuće praznike.

paljenje-badnjaka-uspenski-hram
Svečanoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Ivan Bošnjak koji je svim vernicima uputio iskrene čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

– Želim da među ljudima i u narednoj godini vladaju sloga, razumevanje, ljubav i sve porodične vrednosti koje želimo da istaknemo u prvi plan, rekao je prvi čovek grada.

Radost badnje večeri upotpunili su najmlađi sugrađani korinđanjem za koje su nagrađeni skromnim, ali lepim darovima.

paljenje-badnjaka-uspenski-hram1
Među starijim sugrađanima sreli smo i nekoliko njih koji su se na različite načine prisetili kako se ovaj praznik nekada obeležavao.

Pre 50 tak godina, nažalost, nije se ovako obeležavalo ili se u najvećem broju slučajeva nije uopšte ni slavilo jer nije bilo dozvoljeno. Tada su vam na vrata umesto korinđaša kucali neki drugi ljudi – priseća se naš prvi sagovornik.

Drugi sagovornik, čika Sava, uz kuvano vino nam priča:  
– Ne morate da verujete ali ovako je bilo, od moje 6. godine samo sam dva puta preskočio Badnje veče. Kada sam bio u vojsci i jednom kad sam bio bolestan, a evo prešao sam 80 godina… U Dolji su nam odrasli pripremali badnjak, a mi klinci bi dolazili i krišom ga palili. To je tada bilo strogo zabranjeno. Sećam se i danas da su miliciji stalno govorili da „niko nije zapalio badnjak…“, šta su mogli. U najjačem sećanju ostaće mi badnjak 1966. godine kada smo ja i moji drugari dobili takve batine od naše „milicije“ da smo ih zapamtili zauvek. Bilo je to očitavanja „očenaša“ za naše nestašluke, kaže Sava sa osmehom.

Badnjak je upaljen i pred građanima koji su se okupili  u ulici Dr Miroslava Tirša, ispred Hrama Sevtog Arhangela Mihaila.

paljenje-badnjaka-ruska-crkva1

paljenje-badnjaka-ruska-crkva

Radost badnjeg dana sa građanima su podelili jerej Veselin Vlaški, starešina hrama i jerej Miodrag Stanojević.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh